Michael Flynn
NOS NieuwsAangepast

Oud-veiligheidsadviseur Flynn gaat niet in op dagvaarding Senaat

Oud-Veiligheidsadviseur Michael Flynn werkt niet mee aan een onderzoek van de Senaat naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat hebben zijn advocaten laten weten aan de onderzoekscommissie in de Senaat. Flynn is twee weken geleden gedagvaard door de Senaat om relevante documenten over te dragen, nadat hij eerder had geweigerd vrijwillig zijn papieren in te leveren.

Flynn beroept zich op het Vijfde Amendement van de Grondwet, dat voorschrijft dat niemand tegen zichzelf hoeft te getuigen. Daarnaast verwijzen zijn advocaten naar "de toenemende publieke stemmingmakerij" tegen Flynn, waardoor het "gevaarlijk" voor hem kan zijn om samen te werken met de Senaat.

"Hij heeft een meer dan gegronde angst dat elke getuigenis van zijn kant zich uiteindelijk tegen hem zal keren", schrijven de raadslieden in hun brief.

Aftreden

Michael Flynn heeft minder dan een maand zijn functie van nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis uitgeoefend. In februari moet hij aftreden omdat hij had verzwegen dat hij met de Russische ambassadeur had gesproken over een verlichting van de sancties tegen Rusland toen hij nog niet in functie was.

De gepensioneerde generaal is een van de belangrijkste getuigen in het onderzoek van de Senaat naar mogelijke geheime samenwerking tussen het Kremlin en Trumps campagneteam. Ook de FBI onderzoekt de mogelijke contacten met Rusland, evenals het Huis van Afgevaardigden en de onlangs aangestelde speciale aanklager Robert Mueller.

Volgens The Wall Street Journal heeft de Senaat een aantal instrumenten om Flynns documenten toch in handen te krijgen. Er kan een civiele procedure tegen hem aangespannen worden, of Justitie kan worden gevraagd Flynn strafrechtelijk te vervolgen. Ook kan de Senaat een weerspannige getuige laten vastzetten, maar voor deze optie is in het verleden zelden gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl