NOS NieuwsAangepast

Pentagon waarschuwde Flynn voor omstreden buitenlandse betalingen

De inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Defensie is een onderzoek gestart naar buitenlandse betalingen die de afgetreden veiligheidsadviseur Michael Flynn zou hebben ontvangen. Volgens Democraten in het Huis van Afgevaardigden heeft Flynn nooit gezegd dat hij geld kreeg vanuit het buitenland, terwijl hij dat wettelijk verplicht was.

Een commissie in het Huis meldde deze week dat Flynn, die in februari onder druk ontslag nam, tienduizenden dollars kreeg voor een toespraak voor een Russische televisiezender in 2015. Het Pentagon had de oud-generaal een jaar daarvoor gewaarschuwd dat hij toestemming moest vragen voor dat soort betaalde klussen in het buitenland.

Verder zou Flynn na zijn loopbaan in het leger hebben gelobbyd voor de Turkse overheid. Daar zou hij meer dan een half miljoen dollar aan hebben overgehouden. Ook van die bedragen maakte hij nooit melding bij overheidsinstanties. Het Witte Huis zegt niet op de hoogte te zijn geweest van zijn connecties met Turkije.

Bijverdiensten

De commissie in het Huis liet weten dat Flynn hiermee mogelijk de wet heeft overtreden. De inspecteur-generaal, de interne waakhond van het Amerikaanse ministerie van Defensie, onderzoekt of hij de betalingen bewust heeft achtergehouden. Als dat het geval is, zou hij tot vijf jaar cel opgelegd kunnen krijgen. De advocaat van Flynn heeft gezegd dat de adviseur altijd open is geweest over zijn bijverdiensten.

Flynn was tot 2014 generaal in het Amerikaanse leger. In januari werd hij aangesteld als veiligheidsadviseur van president Trump. Een maand later stapte hij alweer op vanwege zijn contacten met Rusland.

De oud-generaal belde in december vorig jaar, een maand voor zijn aanstelling, met een Russische ambassadeur. Ook bracht hij in 2015 een bezoek aan Rusland, waarvoor hij ook betaald kreeg. Flynn sprak toen onder anderen met president Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl