Windmolens in de Zwitserse Alpen
NOS NieuwsAangepast

Zwitsers omarmen overgang naar duurzame energie

Zwitserland gaat sterk inzetten op de opwekking van duurzame energie. In een bindend referendum hebben de Zwitsers zondag met 58,2 procent van de stemmen een regeringsplan voor de vergroening van de energievoorziening goedgekeurd.

Hierdoor zal Zwitserland op termijn afscheid nemen van kernenergie en komen er miljardensubsidies voor het opwekken van energie uit duurzame bronnen, zoals wind, zon, waterkracht en biomassa.

Nieuw energiebeleid

Bondspresident en minister van Energie en Milieu Doris Leuthard zei op een persconferentie dat het resultaat van het referendum duidelijk laat zien dat de Zwitsers een nieuw energiebeleid willen.

Ze voegde eraan toe dat het nieuwe beleid ertoe zal leiden dat het gebruik van fossiele brandstoffen zal dalen en dat Zwitserland minder afhankelijk zal worden van de import van energie.

Waterkracht

Overigens wordt de meeste elektriciteit in Zwitserland, zo'n 60 procent, opgewekt door waterkrachtcentrales. 35 procent komt uit kerncentrales en maar 5 procent uit windmolens en zonnepanelen.

De nieuwe wet 'Energiestrategie 2050' bepaalt dat in Zwitserland het gebruik van zonne- en windenergie in 2035 verviervoudigd moet zijn. Er worden geen kerncentrales meer gebouwd en de bestaande centrales blijven in gebruik tot ze zijn afgeschreven.

Ook komt er voor nutsbedrijven die afhankelijk zijn van waterkrachtcentrales een tegemoetkoming in de kosten, omdat die elektriciteit duurder is dan gemiddeld.

'40 frank per jaar'

Leuthard zei eerder dat de plannen een gemiddeld gezin zo'n 40 frank (bijna 37 euro) per jaar zullen kosten.

Critici zeiden voor het referendum dat de kosten kunnen oplopen tot meer dan 3000 frank per jaar en dat wind- en zonne-energie onbetrouwbaar zijn, waardoor Zwitserland juist meer zou moeten importeren.

De Zwitserse plannen om over te gaan op duurzame energie kwamen in een stroomversnelling door de kernramp in Fukushima in 2011, net als in Duitsland. Duitsland wil in 2022 alle kerncentrales hebben gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl