NOS NieuwsAangepast

Zwitsers willen niet eerder af van kernenergie

Zwitserse kiezers hebben het voorstel afgewezen eerder afscheid te nemen van kernenergie dan de regering al van plan was. Volgens de Zwitserse zender SRF heeft 55 procent van de burgers in een referendum tegen het voorstel gestemd.

Het plan, ingediend door de politieke partij De Groenen, was om de kerncentrales te sluiten als ze 45 jaar in dienst zijn. Dan zouden drie van de vijf kerncentrales in het land volgend jaar moeten sluiten en de laatste twee in 2024 en 2029.

Na de ramp met de kerncentrale van Fukushima in Japan besloot de Zwitserse regering al gefaseerd afscheid te nemen van kernenergie en meer op hernieuwbare energie in te zetten. Volgens dat schema gaat de laatste kerncentrale in 2034 dicht. De kerncentrales in Zwitserland zijn goed voor ongeveer een derde van de stroomproductie.

Goede uitkomst

De Groenen zijn ondanks de afwijzing van het plan positief over de uitkomst. "Natuurlijk hadden we willen winnen, dat is duidelijk. Maar 45 procent voor een 'ja' is een goed resultaat", zegt partijvoorzitter Rytz. "Het probleem is nog niet opgelost met dit referendum. We blijven inzetten op veiligheid, financiële zekerheid en op de transitie naar hernieuwbare energie."

Zwitserse kerncentrales dicht.... of niet?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl