Zwitsers spreken zich uit over duurzame energie
Zwitserland gaat naar de stembus voor een referendum over een wet die moet leiden tot een sterk verhoogd gebruik van duurzame energie. De wet 'Energiestrategie 2050' voorziet in de sluiting van alle vijf de kerncentrales in Zwitserland, te beginnen in 2019, en miljardensubsidies voor energie uit zon, wind, waterkracht en biomassa.
Er is veel discussie over het plan, maar de opiniepeilingen wijzen erop dat een kleine meerderheid van de kiezers ervoor zal stemmen. Het referendum is bindend. Zwitserland volgt met het initiatief de buurlanden Oostenrijk, dat al tientallen jaren geleden afscheid heeft genomen van kernenergie, en Duitsland, dat uiterlijk in 2022 zijn kerncentrales gesloten wil hebben.
Het debat spitst zich toe op de kosten en op het punt of er wel genoeg duurzame energie kan worden geproduceerd om aan de vraag te voldoen. Volgens tegenstanders gaat de energierekening van een gezin met vier mensen jaarlijks zo'n 3000 euro omhoog. Bovendien zou er meer energie geïmporteerd moeten worden.
De oppositie zet zijn argumenten kracht bij met een poster waarop een vrouw is te zien die onder een koude douche staat - dat zou de Zwitsers staan te wachten als ze 'ja' stemmen.
Maar de minister van Energie, die de wet wil invoeren, zegt dat dat zwaar overdreven is. Ze stelt dat een gezin zo'n 40 euro per jaar extra kwijt is.