Chelsea Manning
NOS NieuwsAangepast

Wikileaks-lek Chelsea Manning vervroegd vrijgelaten

De Amerikaanse militair Chelsea Manning is vrijgelaten. Ze zat in Fort Leavenworth in Kansas vast voor het openbaar maken van honderdduizenden geheime diplomatieke en militaire documenten.

Ze werd in 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel, maar komt nu vrij dankzij een besluit van president Obama. Die besloot in januari, vlak voordat hij als president het stokje doorgaf aan Donald Trump, Manning de rest van haar straf kwijt te schelden.

Manning heeft zeven jaar vastgezeten. In 2009 werd ze als Bradley Manning uitgezonden naar Irak als informatie-analist voor het Amerikaanse leger. Daardoor had ze toegang tot het computernetwerk waarin de documenten opgeslagen waren. Die liet Manning via Wikileaks uitlekken.

Ze werd veroordeeld op 20 punten, inclusief spionage, maar werd vrijgesproken van de zwaarste aanklacht, hulpverlening aan de vijand.

Geslachtsverandering

In gevangenschap onderging Bradley Manning een geslachtsverandering en nam zij de voornaam Chelsea aan. Vorig jaar zomer deed ze een zelfmoordpoging en in november schreef ze president Obama met de vraag of hij haar wilde vrijlaten. "Ik heb hulp nodig en ik ben depressief", schreef ze hem.

Het besluit van Obama lag niet voor de hand. Tijdens zijn presidentschap liet hij meer klokkenluiders oppakken dan al zijn voorgangers bij elkaar. En in de ogen van concervatief Amerika is Manning een landverrader die mensen in gevaar heeft gebracht.

Angstig en uitgelaten

Manning is nu 29. Volgens haar advocate is ze angstig, maar tegelijkertijd uitgelaten vanwege haar vrijlating. "Ze is nu eindelijk in staat om het leven te leven van de vrouw die ze is", zei de advocate tegen de BBC. Manning wil terug naar Maryland, de Amerikaanse staat aan de oostkust waar ze eerder woonde.

Ook na haar vrijlating blijft Manning in dienst van het Amerikaanse leger. Ze heeft een speciale verlofstatus en krijgt geen salaris, maar heeft wel recht op een aantal voordelen, zoals een ziektekostenverzekering.

Na haar vrijlating twitterde Manning een foto van haar voeten in gymschoenen met daarbij de woorden: "Eerste stappen in vrijheid!"

Wikileaks-oprichter Julian Assange noemt de vrijlating van Manning "een epische zege". "Ik kan niet wachten tot ik haar kan ontmoeten", zei Assange, die nog steeds vastzit in de ambassade van Ecuador in Londen, onder meer om uitlevering aan de VS te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl