Canary Wharf in Londen, onderdeel van het financiële hart van Londen
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse brexit-lobby banken mislukt, bonusregels te streng

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

Het is niet gelukt buitenlandse banken te interesseren om van Londen naar Amsterdam te verhuizen. Dat concludeert de Amsterdamse wethouder voor economie Kajsa Ollongren. Banken die vanwege de brexit op zoek zijn naar kantoorruimte binnen de EU laten Amsterdam links liggen en kiezen voor andere landen. Amsterdam ziet zo duizenden arbeidsplaatsen aan zijn neus voorbijgaan.

De belangrijkste reden is de bonussenpolitiek. "Wij horen uit gesprekken met buitenlandse financiële instellingen dat de Nederlandse bonuscap een reden is om naar andere steden uit te wijken", zegt Ollongren tegen de NOS.

"Het probleem is niet dat er een bonusplafond is, maar dat er geen gelijk speelveld is met andere EU-landen."aldus de wethouder. "Op alle andere vlakken scoort Amsterdam goed en zelfs beter dan de concurrentie, zoals bereikbaarheid, digitale infrastructuur, talent, quality of life en het zakelijke klimaat."

Daarnaast zou ook het negatief imago van bankiers als zakkenvullers en graaiers in Nederland een rol hebben gespeeld in de afwegingen.

Het leek zo mooi

Het leek allemaal zo mooi en logisch: de Britten breken met Europa, de banken trekken weg en zoeken een nieuw onderkomen in Nederland. De grote Britse, Amerikaanse en Japanse banken willen namelijk zaken blijven doen in en met Europa en zoeken een euroland voor het Europese hoofdkantoor of vestiging. Goed voor de Amsterdamse Zuidas als financieel centrum, de werkgelegenheid en vastgoedontwikkelaars.

Maar gisteren nog maakte JPMorgan Chase bekend dat het een kantoor in Dublin heeft aangekocht voor meer dan 1000 werknemers. De Amerikaanse zakenbank verhuist ook een deel van het personeel naar Frankfurt. Verder kozen ook de Britse Standard Chartered en de Japanse bank Nomura voor Frankfurt. HSBC verkast naar Parijs en de Bank of America gaat naar Dublin. Alleen de Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group koos voor uitbreiding in Amsterdam.

Strengste regime

In het beteugelen en reguleren van banken heeft Nederland gekozen voor het strengste bonusregime van alle landen. Europees is besloten om het bonusplafond af te toppen op maximaal 100 procent van het vaste salaris, Nederland heeft het plafond op maximaal 20 procent gelegd.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had eerder aangegeven dat banken zich daardoor niet hoefden te laten afschrikken, omdat er uitzonderingen gelden voor buitenlandse banken. Zo mag een buitenlandse bank 100 procent bonus uitkeren als meer dan driekwart van de werknemers buiten Nederland werkt, maar binnen de EU. In de praktijk blijken de meeste banken hier niet aan te voldoen.

'Wedstrijd nog niet beslist'

De Nederlandsche Bank laat in een reactie weten dat verschillende grote partijen met de toezichthouder hebben gesproken over een eventuele vestiging in Amsterdam. "We hebben nog geen concrete aanwijzingen dat één van die partijen van plan is om voor Amsterdam te kiezen", aldus een DNB-woordvoerder.

Maar volgens VNO-NCW is de wedstrijd nog niet beslist. De ondernemersorganisatie stelde onlangs dat minstens honderd bedrijven uit onder meer de financiële sector sterk overwegen om zich in Nederland te vestigen. Dat zou goed zijn voor 5000 tot 10.000 directe en indirecte banen.

"Nederland is nog altijd kansrijk om financiële en niet-financiële instellingen naar Nederland te halen vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar tijd tikt wel door", stelt voorzitter Hans de Boer. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt om het vestigingsklimaat te verbeteren, waaronder een verbetering van de bonuswetgeving.

Wethouder Ollongren koestert de hoop dat bedrijven en instellingen die "minder bonus gedreven zijn" wel voor Amsterdam kiezen, zoals vermogensbeheerders, fintechbedrijven en het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl