Aangepast

Krijgt Macron Duitse steun om economie te hervormen?

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Hij is pas net beëdigd, maar morgen staat al het eerste buitenlandse bezoek op de agenda van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Volgens de traditie gaat die reis naar 'de oude vriend' Duitsland.

Macron heeft al laten weten dat hij van Duitsland grote investeringen in Frankrijk verwacht. Ook wil hij een versoepeling van de strenge Europese spaarpolitiek, die door de Duitse minister Schäuble voorstaat.

De Duitse sociaal-democratische minister van Buitenlandse Zaken Sigmund Gabriel beloofde Macron al om als eerste te investeren in Frankrijk. Maar het is de vraag hoe ver bondskanselier Angela Merkel in verkiezingstijd kan en wil gaan.

Krijgt Macron Duitse steun om economie te hervormen?

Weinig kritiek

Frankrijk is voor Duitsland meer dan een belangrijke handelspartner. Na de Tweede Wereldoorlog werden beide landen samen de grondleggers van de Europese Unie. Dankzij de Fransen kon Duitsland een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van de Europese gemeenschap.

Om die reden zijn er bijna geen mensen te vinden die kritisch durven te zijn over Frankrijk. Toch wil niet iedereen de Fransen uit de economische misère helpen.

Er zal na de verkiezingen in september geen andere spaarpolitiek komen.

Otto Fricke

Otto Fricke van de rechts-liberale FDP vindt dat je een "echte vriend de waarheid moet kunnen zeggen, ook al wil hij die niet horen". Volgens hem moet Macron zich nog niet rijk rekenen en zal Frankrijk eerst zelf moeten hervormen. Ook verwacht hij weinig Duitse steun als Merkel de Bondsdagverkiezingen wint.

"Er zal na de verkiezingen in september geen andere spaarpolitiek komen. De rechterflank van de CDU zal dat niet toelaten en ook Merkel is bang dat ze een deel van haar rechtse kiezers zal kwijt raken aan de rechtse partijen AfD en FDP", zegt Fricke.

'Duitsland doet al genoeg'

Volgens Volker Treier, de directeur van de Duitse belangenorganisatie voor de industrie (DIHK) doet Duitsland al genoeg om zwakke landen in Europa te helpen. "Duitsland maakt het mogelijk dat andere landen de tijd krijgen om hervormingen door te voeren. Wij storten miljarden in het stabiliteitspact. Dat moet genoeg zijn."

Ook hij vindt dat Frankrijk eerst zelf iets aan de staatsschuld moet doen. "De Duitse industrie is nu al de grootste redder van de Europese Unie. Door de succesvolle Duitse industrie kunnen andere landen hun kredieten voordelig opnemen. Meer kunnen we niet doen."

Frankrijk is een sterke economische kracht en kan makkelijk uit de crisis komen.

Marcel Fratzcher, econoom

Bij het Duitse onderzoeksinstituut (DIW) zitten ze meer op een lijn met de SPD. "Er moet zonder taboes over oplossingen worden gepraat", zegt econoom Marcel Fratzcher. Maar hij ziet niks in de plannen om staatsschulden over alle EU-landen te verdelen.

Wel ziet de econoom een mogelijkheid voor verruiming van de import van Duitsland. Maar hij benadrukt dat de Franse economie nogal wordt onderschat. "Ook wij waren lang de zwakke man van Europa. Frankrijk is een sterke economische kracht en kan makkelijk uit de crisis komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl