'Reserve-azc's moeten kosten en emoties besparen'
Nederland moet flexibeler inspringen op de asielinstroom met reserve-azc's. Daarvoor pleiten het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag in het AD. Het steeds opnieuw openen en sluiten van asielzoekerscentra leidt nu volgens hen tot te veel kosten en emoties.
Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en voorzitter van de VNG-commissie Asiel en Integratie, stelt in de krant dat je met reserve-asielzoekerscentra niet elke keer weer op zoek hoeft naar nieuwe plekken.
Beddenbuffer
De plannen worden nu besproken met het ministerie van Veiligheid en Justitie, schrijft de krant. Er wordt bekeken hoe groot de 'beddenbuffer' moet zijn en hoe die flexibel kan worden gebruikt.
Gerard Bakker, bestuursvoorzitter van het COA, denkt bijvoorbeeld aan plekken voor studenten of mensen die tijdelijk woonruimte zoeken vanwege een scheiding. "Als er dan opeens weer meer asielzoekers komen, kunnen we die locaties snel inschakelen."
De azc's die blijven, moeten beter over Nederland worden verspreid, stellen het COA en VNG. Dat zou beter zijn voor het draagvlak in de samenleving.
Bakker en Wienen doen ook een oproep aan de Europese Unie om werk te maken van het uitzetten van afgewezen asielzoekers. Die zorgen nu soms voor overlast, vooral migranten uit veilige landen in Noord-Afrika.
Sluiten
Eind vorige maand werd bekend dat het COA dit jaar 45 azc's gaat sluiten en dat 18 andere opvanglocaties minder bedden krijgen. In de afgelopen maanden hebben al 1300 werknemers de organisatie verlaten.
Directe oorzaak is de sterke daling van het aantal asielzoekers. Het COA vangt er nu bijna 23.000 op, op het hoogtepunt van de asielcrisis twee jaar geleden waren dat er bijna 50.000. Tientallen sporthallen moesten destijds zelfs worden ingericht als noodopvang.