NOS NieuwsAangepast

Onduidelijk wie achter 'Macron-hack' zit

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

De Franse presidentskandidaat Macron is gehackt. Volgens zijn team is er negen gigabyte aan campagnestukken gestolen. Het gaat om e-mails, contracten en delen van de boekhouding. Wie er achter zit is niet duidelijk.

De hack is groot nieuws, toch melden Franse media er niets over. Ze mogen van de kiescommissie niets publiceren over de inhoud van de mails. Publicatie wordt gezien als een misdaad. Volgens de Franse kieswet is het sowieso verboden om vlak voor verkiezingsdag campagnemedewerkers aan het woord te laten.

De vergelijking met Amerika is snel getrokken. Daar werd het mail-archief van John Podesta gehackt, de campagne-leider van Hillary Clinton. Wekenlang werden mailtjes gepubliceerd door Wikileaks om de campagne te ontregelen.

Timing

Het doel van deze hack is wellicht hetzelfde, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. De timing is anders: waar de Podesta-mailtjes wekenlang de voorpagina's beheersten, worden deze mails in een bulk vlak voor de verkiezingsdag gedumpt.

Dat kan verschillende oorzaken hebben: de hack is pas net gebeurd, waardoor er geen tijd is voor zo'n broodkruimelcampagne. Of de groep achter de hack wordt niet op dezelfde manier gecoördineerd.

Torrents

Het is interessant dat de bestanden via torrents worden gedeeld. Het torrent-netwerk is decentraal opgezet. De bestanden staan dus niet op één plek, maar op veel verschillende computers. Door een torrent-bestand te downloaden kun je zelf de bestanden downloaden van al die verschillende plekken. Daardoor is de verspreiding groter en is het moeilijker om de bestanden offline te halen.

De Franse kiescommissie heeft verklaard dat het strafbaar is om de gelekte stukken te publiceren. Maar alleen het lekken is al slecht voor de beeldvorming. Ook in de gelekte Podesta-mails stond weinig nieuws, maar ze zorgden er wel voor dat de Clinton-campagne keer op keer op het nieuws moest reageren en niet zelf controle heeft over de boodschap.

Rusland

Bij eerdere hackaanvallen wees het kamp Macron met de beschuldigende vinger naar Rusland. Deze hack werd gisteravond laat bekend, kort voordat de campagne in Frankrijk werd afgesloten, de kandidaten er het zwijgen toe moeten doen en ook de media zich terughoudend moeten opstellen.

De eerste berichten over de hack verschenen op Twitter en op 4Chan, een berucht internetforum voor ​trolls. Op de politieke pagina's van 4Chan wordt de campagne van Macron al weken besproken. Zo zou Macron een bankrekening hebben in een belastingparadijs. "Laten we de hashtag #MacronCacheCash trending krijgen", schrijft een 4Chan-gebruiker. "Dan stemmen de kiezers misschien niet op Macron."

Alt-right

Toen tegenstander Le Pen de claim herhaalde tijdens een debat, spande Macron een rechtszaak aan. De hashtag werd onder andere gedeeld door 'alt-right'-accounts uit de Verenigde Staten. Zulke rechtse accounts waren ook de drijvende kracht achter de hashtags over de Podesta-mailtjes en nep-nieuws tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne.

Wat de invloed wordt van de Macron-hacks merken we snel genoeg. Morgen zijn de verkiezingen. Macron lag in de laatste peilingen ver voor op zijn rechtse rivaal Marine le Pen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl