Brian Klug - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc

De Amerikaanse veiligheidsdiensten CIA, FBI en NSA stellen in een rapport dat de Russische president Poetin een duidelijke voorkeur voor Donald Trump had bij de presidentsverkiezingen van november. Volgens de veiligheidsdiensten is het zeer waarschijnlijk dat Poetin opdracht gaf om via cyberaanvallen het vertrouwen van de Amerikanen in de verkiezingen te ondermijnen en om Hillary Clinton "electoraal te beschadigen".

Het rapport werd gepubliceerd nadat eerder op de avond de chefs van de Amerikaanse inlichtingendiensten aankomend president Trump hadden bijgepraat over het hacken. 

We denken dat Poetin opdracht gaf voor een beïnvloedingscampagne die gericht was op de Amerikaanse verkiezingen

Het rapport van CIA, FBI en NSA

In het rapport staat verder "dat de Russische beïnvloedingscampagne het recentste voorbeeld is van een verlangen om de door de VS geleide vrije democratische orde te ondermijnen".

De Russische dienst GRU zou in maart vorig jaar de presidentsverkiezingen in Amerika tot doelwit hebben gemaakt. Dat leidde volgens de CIA, FBI en NSA tot het hacken van politici en het Democratische Nationale Comité, het partijbureau van de Democraten. Via onder meer WikiLeaks werd de gestolen informatie wereldkundig gemaakt, staat in het rapport. 

Een deel van het rapport NOS

STER reclame