Drie oud-presidenten van Zuid-Afrika bekritiseren Zuma
Drie voormalige presidenten van Zuid-Afrika hebben in een gezamenlijke verklaring afstand genomen van zittend president Zuma. Wegens corruptieschandalen en het ontslag van de gerespecteerde minister van Financiën klinkt in het land steeds luider de roep om het aftreden van Zuma.
De drie vinden dat de democratie in gevaar is. Ze roepen de bevolking op de grondwet te verdedigen. De oppositiepartij Democratische Alliantie wil in het parlement een motie van wantrouwen tegen Zuma indienen.
Thabo Mbeki liet weten dat geen persoon of instituut meer gezag mag hebben dan de wil van het volk. "De roos die we geplant hebben in 1994 is ziek", zei Mbeki in een verwijzing naar het aantreden van Nelson Mandela, waarmee een eind kwam aan het blanke minderheidsbewind in Zuid-Afrika.
Ferdinand Willem de Klerk, de laatste blanke president van Zuid-Afrika, zei dat Zuma verzuimd heeft de wetten van het land te handhaven.
Motlanthe
Kgalema Motlanthe was na het gedwongen terugtreden van Mbeki tussen 2008 en 2009 een half jaar interim-president van Zuid-Afrika. Tot 2014 was hij vice-president onder Zuma.
In kringen van de regeringspartij ANC wordt de naam van Motlanthe genoemd als opvolger van Zuma. Hij heeft onder meer miljoenen euro's overheidsgeld besteed aan de verbouwing van zijn villa. Zuma heeft een deel van dat bedrag teruggestort.
Een Zuid-Afrikaanse rechtbank gaf de president gisteren opdracht een verklaring te geven voor het ontslag van minister Gordham van Financiën. Het ANC vindt dat de rechtbank daarmee de kant van de oppositie kiest.
Na het vertrek van Gordham kreeg Zuid-Afrika lagere cijfers van internationale kredietbeoordelaars.