Zuid-Afrikaanse president 'pleegt coup tegen eigen kabinet'
President Jacob Zuma van Zuid-Afrika heeft negen van zijn 35 ministers ontslagen. Onder hen is minister van Financiën Pravin Gordhan, die door investeerders werd geroemd vanwege zijn stabiele beleid. Ook zijn nog eens zes staatssecretarissen weggestuurd.
"Je zou kunnen zeggen dat dit een coup is tegen zijn eigen kabinet", legt correspondent Bram Vermeulen uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zijn bijna allemaal bewindslieden die Zuma de afgelopen tijd hebben durven tegenspreken over zijn koers."
Zo ook de ontslagen minister van Financiën. Gordhan was woensdag op een begrafenis met andere ANC-kopstukken, maar Zuma was bewust niet uitgenodigd. De overledene, een bekende anti-apartheidsactivist en boezemvriend van Nelson Mandela, riep in een brief op tot het aftreden van de omstreden president. Gordhan kreeg daarna een staande ovatie.
"Gordhan is zeer gerespecteerd als strenge boekhouder", zegt Vermeulen. Hij legt uit dat de ex-minister kritisch is over ambitieuze projecten van Zuma. Zo zou de president met Rusland een deal willen sluiten over de bouw van kernreactoren Zuid-Afrika. "Dat gaat het land tientallen miljarden kosten, waar Gordhan op tegen is."
De president zegt dat de rigoureuze ontslagronde bedoeld is om "een radicale sociaal-economische transformatie te bewerkstelligen", met als doel een beter leven voor armen en arbeiders. De oppositie wil al langer dat Zuma aftreedt, onder meer vanwege corruptie en fraude.
'Bescherming tegen rechtszaken'
De tijd dringt voor de omstreden president. Hij zou hebben aangekondigd in december - een jaar voordat zijn ambtstermijn afloopt - op te stappen. "Maar alleen als er tijdens een groot ANC-congres in die maand een kandidaat wordt benoemd die hem kan beschermen tegen honderden rechtszaken en beschuldigingen van fraude en corruptie, waarmee Zuma in de gevangenis kan belanden."
De politieke onrust betekent een nieuwe klap voor het land, dat kampt met een hoge werkloosheid. Na het ontslag van Gordhan verloor de nationale munt direct bijna vijf procent in waarde.