Het Zuid-Afrikaanse parlement buigt zich morgen over een voorstel om president Jacob Zuma af te zetten. De president liet een paar jaar geleden op staatskosten zijn huis verbouwen. Hij bood vrijdag zijn excuses aan, nadat de rechter had bepaald dat hij een deel van het geld moet terugbetalen.
Van een aftreden, waar de oppositie om had gevraagd, was echter geen sprake. Oppositiepartij DA heeft nu een motie ingediend om Zuma alsnog te laten vertrekken. Nieuwsuur spreekt erover met correspondent Bram Vermeulen in Zuid-Afrika.
Zuma liet zijn huis in zijn geboortedorp Nkandla voor omgerekend 20 miljoen euro verbouwen, op kosten van de staat. Officieel was het geld bedoeld voor de beveiliging van het huis, maar hij liet ook onder meer een zwembad, een stal en een amfitheater aanleggen.
Twee jaar geleden kwam de Zuid-Afrikaanse ombudsman al met een vernietigend rapport. De president zou onrechtmatig hebben geprofiteerd van de verbouwing en een belangrijk deel van de kosten moeten terugbetalen. Maar dat weigerde Zuma voor twee jaar lang.
De rechter bepaalde donderdag dat het oordeel van de ombudsman bindend is en dat de president de grondwet heeft overtreden door die uitspraak naast zich neer te leggen. De minister van Financiën moet nu bepalen hoeveel Zuma aan de staat moet terugbetalen.
Excuses
Zuma heeft beloofd het geld van de verbouwing terug te betalen. Vrijdag maakte hij op een persconferentie, uitgezonden op de nationale televisie, zijn excuses. "Ik had nooit de intentie om corrupt te zijn. of om mijzelf en mijn familie te verrijken met belastinggeld."
Het schandaal rond zijn verbouwing is niet het eerste corruptieschaal waarbij Zuma betrokken is. Onlangs kwam hij nog in opspraak doordat hij te nauwe banden zou hebben met de gebroeders Gupta. Deze drie zakenlieden, van Indiase oorsprong, zouden Zuma's belangrijkste geldschieters zijn.
Met die schandalen heeft Zuma zich niet populair gemaakt bij de Zuid-Afrikaanse bevolking. Een groot deel van de bevolking lijkt inmiddels genoeg van hem te hebben. Ook vanwege de armoede en werkloosheid in het land.
In Kaapstad hing in januari op een gebouw een grote poster met de tekst 'Zuma must fall', die opriep tot het aftreden van Zuma. Aanhangers van het Nationaal Afrikaans Congres (ANC), de partij van Zuma, haalden de poster al na een dag neer.