Reuters
NOS NieuwsAangepast

Resultaat corruptieonderzoek naar president Zuma openbaar

De resultaten van een corruptieonderzoek naar de Zuid-Afrikaanse president Zuma zijn vrijgegeven. Een rechtbank in Pretoria besloot het rapport te publiceren, nadat de advocaat van Zuma had gezegd dat hij dat niet langer zal blokkeren.

De president staat al een tijd onder grote politieke druk. Zijn naam wordt in verschillende corruptiezaken genoemd. Vandaag eisten duizenden aanhangers van de oppositie het aftreden van Zuma (ANC).

In het onderzoek wordt geschreven hoe de rijke familie Gupta grote invloed uitoefent op de regering van Zuma. Zo staat er een getuigenis in het rapport van staatssecretaris Jonas die door Gupta wordt gevraagd om minister van Financiën te worden. De huidige minister zou een blok aan het been zijn voor de bedrijven van de familie Gupta.

Jonas weigerde uiteindelijk een bedrag van omgerekend 40 miljoen euro. In het gesprek vertelde Gupta dat zijn familie ook de zoon van Zuma rijk heeft gemaakt.

Gupta ontkent

Het is een van de voorbeelden uit het dikke rapport. Er wordt nergens een directe link gelegd tussen Zuma en de Gupta-familie, maar kort na het aanbod dat Jonas kreeg, werd de minister van Financiën ontslagen.

Daarnaast kan alleen Zuma een politicus benaderen voor een ministerschap.

De familie Gupta heeft in een reactie al laten weten dat er niets klopt van het aanbod aan Jonas. Volgens de familie probeert Jonas alleen maar een nieuw punt te maken binnen zijn partij ANC.

Kritiek Nelson Mandela Stichting

De advocaat van Zuma heeft niet bekendgemaakt waarom hij publicatie niet langer blokkeert. Mogelijk heeft het te maken met de kritiek van de Nelson Mandela Stichting, die gisteren schreef dat Zuma met zijn politieke bemoeizucht instituties als de rechterlijke macht heeft verzwakt.

De stichting, die veel invloed heeft in Zuid-Afrika, schreef verder dat Zuma heeft bewezen dat hij geen goed staatshoofd is. "Hij is gezakt voor de test."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl