DA-leider Mmusi Maimane in Pretoria
NOS Nieuws

Oppositie Zuid-Afrika neemt 'mierzoete wraak' op het ANC

De twee voornaamste oppositiepartijen in Zuid-Afrika steunen elkaar om regeringspartij ANC buiten te sluiten van bestuur in de grote steden. Het is een opvallende alliantie tussen de radicaal-linkse Economische Vrijheidsstrijders (EFF) en tegenpool de liberale Democratische Alliantie (DA).

"Het is bijna onvoorstelbaar", zegt correspondent Bram Vermeulen. "De vijand van mijn vijand is mijn vriend, is de gedachte achter deze samenwerking. Stel je voor dat een extreem-linkse versie van de SP samen zou werken met de VVD."

'Corrupte en arrogante ANC'

De EFF is een partij die alle land wil nationaliseren zonder compensatie, wat vooral de rijke blanke boeren zal treffen, zegt Vermeulen. Dat botst enorm met de politieke agenda van de liberale DA. Toch hebben ze een gezamenlijke vijand: het ANC.

"Hier wordt mierzoete wraak genomen", legt Vermeulen uit. "Ze willen hoe dan ook niet samenwerken met 'het corrupte en arrogante ANC'." EFF heeft DA beloofd de partij te steunen in onder meer Johannesburg en Pretoria. Daardoor krijgt de liberale partij toch een kans om een college te vormen zonder het ANC.

President Zuma, de man die erfenis van Mandela draagt, moet nog voor 700 zaken van corruptie voorkomen.

Correspondent Bram Vermeulen

De twee partijen willen de jarenlange onbetwiste heerschappij van het ANC ten einde brengen. De partij van Mandela is sinds het einde van de apartheid aan de macht, maar de steun voor de partij brokkelt in rap tempo af.

Nederlaag bij gemeenteraadsverkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van anderhalve week geleden leed het ANC een gevoelige nederlaag. DA won in de hoofdstad Pretoria en het ANC bleef slechts nipt de grootste in miljoenenstad Johannesburg.

De regeringspartij kreeg jarenlang alle steun van de zwarte kiezers. De afgelopen jaren ligt de partij onder vuur vanwege corruptieschandalen en tegenvallende economische cijfers. "President Zuma, de man die de erfenis van Mandela moet dragen, moet nog voor 700 zaken van corruptie voorkomen", zegt Vermeulen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl