De Zuid-Afrikaanse president Zuma in gesprek met een kiezer
NOS Nieuws

ANC verliest terrein in grote steden bij verkiezingen Zuid-Afrika

Regeringspartij ANC krijgt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zuid-Afrika een flinke tik. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar duidelijk is wel dat de partij van president Zuma forse verliezen lijdt in de grote steden. Reden: corruptieschandalen rond de president en de slechte economische situatie in het land.

De partij die Zuid-Afrika bevrijdde van apartheid, kan op het platteland nog rekenen op steun van de zwarte kiezers, maar in de grote steden heeft de partij een groot probleem. "Daar zie je een groeiende zwarte middenklasse die niet alles meer voor lief neemt en teleurgesteld is in de corruptie rond president Zuma en de stagnerende economie", zegt correspondent Bram Vermeulen.

"Eenzelfde soort ontwikkeling zag je eerder al in buurland Zimbabwe. Ook daar kan de regeringspartij rekenen op de steun van het platteland, maar zijn de steden het probleem geworden."

Krottenwijken

De zwarte middenklasse in Zuid-Afrika wendt zich nu tot de grootste oppositiepartij Democratische Alliantie (DA), die lang de partij van de blanken was. In Kaapstad regeert de partij al tien jaar, maar nu wint die ook in de stad Nelson Mandela Bay (Port Elizabeth). In de hoofdstad Tshwane (Pretoria) en in Johannesburg is het, met de stemmen die nu zijn geteld, een nek-aan-nekrace tussen het ANC en de Democratische Alliantie. Maar het is een feit dat het ANC daar veel minder stemmen krijgt dan normaal.

Niet alleen bij de zwarte middenklasse heerst onvrede over het ANC. "Ook in de gigantische krottenwijken aan de randen van de steden zie je het. Daar is er grote teleurstelling over het uitblijven van de beloftes van Mandela", zegt Vermeulen. Veel zwarte kiezers hebben daar gestemd op de extreemlinkse Economic Freedom Figthers (EFF), de partij van Julius Malema, die ooit zelf ANC'er was.

  • EPA
    Kiezers in de rij
  • EPA
    Het ANC kreeg veel minder stemmen dan normaal
  • EPA
    Veel kiezers in de township Alexandra zijn teleurgesteld in het ANC
  • EPA
    De gemeenteraadsverkiezingen zijn een belangrijke test voor president Zuma

Op het platteland is de positie van het ANC nog onaantastbaar en landelijk gezien wint de partij van president Zuma nog steeds meer dan de helft van alle stemmen. "Maar het verlies in de grote steden betekent crisis in huize Zuma", zegt Vermeulen.

De president ligt al langer onder vuur vanwege verschillende corruptieschandalen. De gemeenteraadsverkiezingen werden vooraf gezien als een belangrijke graadmeter voor zijn positie. "Deze uitslag zal het verzet binnen zijn partij voeden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl