Jacob Zuma
NOS NieuwsAangepast

Nelson Mandela Stichting: Zuma is gezakt

De Nelson Mandela Stichting heeft felle kritiek geuit op president Zuma van Zuid-Afrika. Die zou met zijn "politieke bemoeizucht" belangrijke instituties als de rechterlijke macht hebben verzwakt. "Het is pijnlijk om te zien", zegt de stichting in een verklaring.

Het is de eerste keer dat de Nelson Mandela Stichting zich openlijk uitspreekt over Zuma. De stichting, die wordt gezien als een van de meest vooraanstaande organisaties in Zuid-Afrika, mengt zich normaliter niet in politieke discussies.

President Jacob Zuma staat onder grote druk. Hij is verwikkeld in rechtszaken over corruptie en krijgt van steeds meer kanten kritiek. Volgens de stichting heeft hij inmiddels bewezen dat hij geen goed staatshoofd is. "Hij is gezakt voor de test", schrijft de organisatie. "We roepen de regeringspartij (ANC, red.) op om het land terug te brengen in veilige en kundige handen."

De Nelson Mandela Stichting geldt als invloedrijk. De stichting is in 1999 opgericht door voormalig president Mandela en houdt zich bezig met thema's die de overleden leider na aan het hart lagen, zoals onderwijs, aidsbestrijding en gelijke rechten voor iedereen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl