Experiment 'regelarme' bijstand in Utrecht in de wacht
De proef van de gemeente Utrecht voor 'regelarme' bijstand wordt voorlopig uitgesteld. Eigenlijk zou die maandag 1 mei van start gaan, maar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft nog vragen over de uitvoering, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Het experiment strookt niet met de Participatiewet, die mensen in de bijstand verplicht te solliciteren.
Eerder ging staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW niet akkoord met een experiment van de gemeente Terneuzen. De gemeente wilde twintig mensen twee jaar lang ruim 900 euro geven, zonder dat daar een prestatie tegenover staat. Ook nu stelt het ministerie zich kritisch op en wil het volgens Utrecht dat het experiment op een andere manier wordt uitgevoerd.
De huidige Participatiewet staat toe dat gemeenten experimenteren met individuele gevallen, maar niet met groepen. Maar dat is precies wat de gemeente Utrecht wil: een proef doen met vijf onderzoeksgroepen die aan verschillende regels moeten voldoen.
Twee jaar
Met het onderzoek Weten wat werkt wil de gemeente uitzoeken of de regels die nu van kracht zijn er wel toe leiden dat mensen weer werk krijgen.
Er zijn veel regels voor bijstandsgerechtigden, zo moeten mensen met een uitkering een paar keer per maand solliciteren en andere tegenprestaties leveren.
De Utrechtse wethouder Everhardt wil dat mensen "met minder regels en op eigen verantwoordelijkheid hun weg terugvinden naar de arbeidsmarkt."
Als het experiment van start gaat zullen vijf onderzoeksgroepen van elk ongeveer 150 bijstandsgerechtigden worden gemonitord door onderzoekers van Utrecht University School of Economics (USE). Mensen kunnen zich vrijwillig aanmelden voor het experiment en worden geselecteerd via loting. Elke groep krijgt eigen regels, zodat de onderzoekers kunnen kijken welke aanpak het beste werkt. Maar bij alle groepen vervalt de sollicitatieplicht.
Start
De gemeente Utrecht en de onderzoekers van USE hopen dat in 2019 de eerste resultaten bekend zijn. Wanneer het experiment begint, is niet duidelijk. Een woordvoerder van SZW zegt dat er iets meer tijd nodig is en dat het ministerie en de gemeente met elkaar in gesprek blijven.