Aangepast

Behouden of hervormen? Fransen stemmen vooral over de economie

Het is een van de belangrijkste thema's van de Franse presidentsverkiezingen: de economie. Het verschil tussen de kandidaten is ook op economisch gebied groot. Het is een strijd tussen het platteland en de stad, tussen behouden en hervormen. 

Kiezen de Fransen voor een open economie gericht op Europa, zoals kandidaten François Fillon en Emmannuel Macron willen. Of komt er een nieuw soort protectionisme dat Marine Le Pen voorstaat?

Bij het autobedrijf van de familie Humeau in de Vendée willen ze bovenal duidelijkheid. "Wat het belangrijkste is in Frankrijk en waar iedereen het over heeft, maar niemand wat aan doet, is de administratieve rompslomp. Dat is echt vreselijk in Frankrijk", zegt vader Jean-Marie. 

Huemeau vindt dat politici zelf eens in een bedrijf aan het werk zouden moeten. "Dan weten ze waar ze het over hebben."

Vader en dochter Huemau

Terwijl veel landen de afgelopen jaren met harde hand hervormden, bleef Frankrijk stilstaan. Het lukte de Fransen niet om de economie weer op gang te krijgen na de crisis. Met een hoge werkloosheid en haperende groei als gevolg.

Wij zijn de enigen die niet hebben hervormd. De problemen worden daardoor steeds erger.

Patrick Artus

Frankrijk heeft zich niet aangepast aan de eisen van een concurrerende wereldeconomie, zegt Patrick Artus, hoofdeconoom van investeringsbank Natixis. "Frankrijk raakt industrieën kwijt. Dat heeft te maken met onze concurrentiepositie. Frankrijk kent hoge productiekosten en de arbeidsmarkt is verdeeld."

Om bij te blijven, moet de Franse economie hervormen, stelt Artus. "De Duitsers deden dat 15 jaar geleden al, de Spanjaarden sinds de crisis, zelfs de Italianen hebben hun arbeidsmarkt hervormd. Wij zijn de enigen die niet hebben hervormd. De problemen worden daardoor steeds erger."

De Franse economie in cijfers

Werkloosheid9,9 procent 
Jeugdwerkloosheid24,6 procent
Pensioenleeftijd 62 jaar 

Econoom Jean Messiha van het Front National maakt zich zorgen over de economie. "Met een historisch hoge schuld, lage economische groei en een massawerkloosheid, die maar niet oplost. We hebben 14,7 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Een dramatische situatie."

Het is daarom tijd voor een nieuw economisch beleid, stelt het Front National. "Met een terugkeer van de grenzen, de staat en het patriottisme", zegt Messiha. 

Schandalen

Maar bij het autobedrijf van de familie Humeau zien ze dat niet zitten. "Voor ons staat de internationale en vooral de Europese strategie op het spel, want we verkopen onze producten binnen en buiten Europa. We hebben snel antwoorden nodig om ons aan te passen."

Vader Jean-Marie hoopt dat de conservatief-liberaal Fillon op 7 mei wordt gekozen tot nieuwe president van Frankrijk. "Fillon heeft het beste programma voor het bedrijfsleven. Dat is zeker. Ondanks alle schandalen, want die hebben ze allemaal."

Franse kiezer weegt de economie zwaar mee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl