Turken in Duitsland mogen vanaf vandaag stemmen voor referendum
Turken in Duitsland kunnen vanaf vandaag stemmen voor het referendum over een grondwetswijziging die de Turkse president meer macht moet geven. Dat kan op meerdere locaties tot 9 april. In Duitsland zijn 1,4 miljoen mensen die hun stem mogen uitbrengen.
In een aantal andere Europese landen kan ook vanaf vandaag gestemd worden, zoals in Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, België en Zwitserland. Turkse Nederlanders kunnen tussen 5 en 9 april terecht op drie locaties: het GIA Exhibition Center in Den Haag, de RAI in Amsterdam en Sport- en Belevingscentrum De Scheg in Deventer. Dat kan tussen 09.00 en 21.00 uur.
In Turkije zelf is het referendum op 16 april. Het Turkse parlement heeft al met de grondwetswijziging ingestemd. Europese landen maken zich zorgen dat president Erdogan met de grondwetswijziging zijn macht uitbreidt.
Diplomatieke rel
Het referendum leidde in zowel Nederland als Duitsland tot een diplomatieke rel met Turkije, omdat Turkse ministers campagne wilden voeren voor een ja-stem.
De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken wilde in Rotterdam een campagnetoespraak houden. Nederland stond dat niet toe, omdat zijn komst de openbare orde in gevaar zou brengen. Toen de minister met sancties begon te dreigen, trok Nederland de landingsrechten voor zijn vlucht in.
Turkije stuurde vervolgens minister Kaya van Familiezaken als vervanger. Zij kwam met de auto uit Duitsland naar het consulaat in Rotterdam. Nederland had de Turken laten weten dat ook zij niet welkom was, maar ze kwam toch. Kaya werd door de politie tegengehouden en teruggestuurd naar Duitsland.
Nazi's
Turkije reageerde woedend. Kaya zelf twitterde over "fascistische praktijken", en premier Yildirim noemde het onacceptabel. "Onze zogenaamde Europese vrienden die hun mond vol hebben van democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten zijn door de mand gevallen", aldus Yildirim.
President Erdogan maakte Nederland uit voor fascistisch en nazistisch. Eerder had hij ook al het besluit van verschillende Duitse steden om bijeenkomsten te verbieden vergeleken met acties "niet anders dan tijdens de nazi-periode".