Aangepast

Rotterdam en de worsteling met het Turkse referendum

Keert de rust al terug in Rotterdam? In de wijk Feijenoord zijn gisteren metershoge posters van de Turkse president Erdogan door de politie verwijderd. Burgemeester Aboutaleb had hiervoor opdracht gegeven in verband met de openbare orde.

De politie zou de eigenaar van het pand al een paar keer hebben gevraagd om de posters weg te halen, maar dat gebeurde niet. Volgens de politie kwam er daarna opnieuw informatie binnen dat de spanning tussen bewoners kon oplopen. Daarop werd besloten dat de posters direct moesten worden weggehaald.

Voorkomen

Volgens Sven de Lange, fractievoorzitter van het CDA in Rotterdam, was het besluit terecht. "Ja, volkomen terecht. Ik vond deze uitingen provocerend, ophitsend. En het draagt absoluut niet bij aan de veiligheid."

"Groepen binnen de Turkse samenleving staan al tegenover elkaar. We moeten koste wat kost voorkomen dat ze geweld tegen elkaar gaan gebruiken."

Haatzaaiend

Ook Mehmet Cerit, hoofdredacteur van het weekblad Zaman Vandaag, is het grondig eens met de beslissing van de burgemeester om de posters te verwijderen. "We leven in Nederland. De verkiezingen zijn in Turkije. De Turkse campagnes verdelen mensen. En de toespraken van de Turkse politici zijn meestal haatzaaiend."

De president van Turkije mag ook wel hangen waar de Turkse gemeenschap woont.

Inwoner Feijenoord

Burgemeester Aboutaleb riep maandag, na de verwijdering van de posters, de bewoners van zijn stad op om kalm te blijven in de aanloop naar het Turkse referendum medio april. "Ik zou het geweldig vinden als we echt weer de rede organiseren'', zei hij de regionale omroep RTV Rijnmond. Volgens Aboutaleb is "ook echt nodig dat iedereen bij de les blijft, want de stad is niet gebaat bij deze vorm van voortdurende escalatie."

Ook zei hij dat iedereen zijn loyaliteit mag hebben, "maar dingen doen die de openbare veiligheid in gevaar brengen, daar moet je van wegblijven."De spanningen in Rotterdam zijn opgelaaid nadat de Turkse ministers Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken) en Kaya (Familiezaken) op grond van de openbare orde was verboden daar toespraken te houden.

Ik vind het niet gepast, vooral niet in Nederland.

Inwoner Feijenoord

Aanpak

Op straat zijn de meningen over het verwijderen van de Erdogan-posters verdeeld. Sommige Turkse Nederlanders vinden het onterecht dat de posters zijn verwijderd.

"Trump is de president van Amerika. Maar zijn posters hingen ook overal", zegt een Turkse man. "Daar hebben ze ook niks van gezegd. De president van Turkije mag ook wel hangen waar de Turkse gemeenschap woont."

Maar er zijn ook anderen die het verwijderen terecht vinden. "Ik vind het niet gepast, vooral niet in Nederland", zegt een ander inwoner van Feijenoord. "Ik vind dat dat gewoon in Turkije moet blijven."

Vooralsnog lijkt de aanpak van de burgemeester in Rotterdam te werken. Sinds de rellen bij het consulaat, is er geen geweld meer gebruikt.

Turkse Rotterdammers verdeeld over ingrijpen burgemeester Aboutaleb

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl