Carolijn Brouwer doet mee op de Chinese boot Dongfeng
NOS SportAangepast

Trotse Brouwer zeilt opnieuw in Volvo Ocean Race

Zeilster Carolijn Brouwer doet opnieuw mee aan de Volvo Ocean Race. In de komende editie van de zeilrace rond de wereld, die in oktober van start gaat, zal de 43-jarige stuurvrouw meevaren op de Chinees/Franse boot Dongfeng.

Brouwer deed al twee keer eerder mee aan de Volvo Ocean Race. Haar debuut was in de editie van 2001/2002 op het jacht Amer Sports Two. De laatste editie maakte ze deel uit van de bemanning van Team SCA, de vrouwenboot die op de zesde plaats in het klassement eindigde.

Brouwer: gemengd zeilen bevalt me wel

Nieuwe regels

"Ik ben vorig jaar benaderd door Charles Caudrelier, de schipper van Dongfeng", vertelt Brouwer. "Hij vroeg naar mijn doelen voor komend jaar en of ik er zin in had om nog eens mee te doen aan de Volvo Ocean Race."

En dat had Brouwer wel, zeker omdat de organisatie een aantal wijzigingen in de spelregels heeft doorgevoerd ten aanzien van de samenstelling van de bemanning. Tijdens de editie van 2014/2015 mocht de bemanning bestaan uit acht leden. Een vrouwenboot mocht drie extra zeilers meenemen.

De nieuwe regels schrijven voor dat een mannenboot voortaan nog maar zeven bemanningsleden mag tellen, terwijl 'gemengde' boten juist meer zeilers mogen hebben. Een maatregel die bedoeld is om de prestigieuze zeilrace toegankelijker te maken voor vrouwelijke zeilers.

Carolijn Brouwer aan het werk op de boot van Dongfeng

Nederlandse boot

Naast Dongfeng zijn er pas twee andere boten die zich hebben ingeschreven voor de Volvo Ocean Race, waaronder de Nederlandse boot AkzoNobel met schipper Simeon Tienpont. Was dat geen optie geweest voor Brouwer?

"Die boot lag voor mij wel het meest voor de hand", aldus Brouwer. "Ik heb ook gesprekken gevoerd met Simeon, maar toen was ik al benaderd door Dongfeng. Het was voor mij echt een tweestrijd, want een Nederlandse boot met als thuishaven Scheveningen is natuurlijk ideaal voor mij."

Toch koos Brouwer voor Dongfeng, ook omdat er geen concreet voorstel van AkzoNobel lag. "Het stond echt nog in de kinderschoenen en bij Dongfeng waren alle factoren goed. Het is een sterk team, waar ik een goede inbreng in kan hebben. In de trainingen merkte ik dat het klikt met dit team en dat is voor mij het allerbelangrijkste."

Carolijn Brouwer aan het werk als trimmer bij Dongfeng

Het team van Dongfeng, dat in de vorige editie als derde eindigde, is voor het grootste deel hetzelfde gebleven. "Dit team heeft groot potentieel. Ze zijn goed in oceaanvaren, de teamspirit is goed en dat is extreem belangrijk als je een lange tijd met elkaar op een boot zit."

Twee vrouwen

"Hoe de precieze samenstelling aan boord zal zijn, hangt af van de etappe", legt Brouwer uit. "Het heeft vooral met strategie te maken, want een extra bemanningslid betekent ook extra eten en extra materiaal, waardoor de boot weer zwaarder wordt. Het zal een zeer strategisch spel worden."

Net als de vorige keer is Brouwer aangesteld als stuurvrouw en als trimmer van de voorzeilen. "Charles is natuurlijk de nummer één, maar ik ben ook schipper, bijvoorbeeld als hij slaapt. Dit zijn mijn sterkste punten en daarom ben ik ook aangenomen."

Brouwer is niet het enige vrouwelijke bemanningslid aan boord. Ook de Française Marie Riou behoort dit jaar tot de bemanning. Riou en Brouwer zijn de eerste vrouwen die dit jaar zijn opgenomen in het deelnemersveld voor de Volvo Ocean Race.

"Ik ben er best wel trots op dat ik als vrouw in dit team zit. Het voelt goed, het is een ervaren team in oceaanzeilen. Ik heb het gevoel dat we met deze groep veel kunnen bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl