Volvo Ocean Race
NOS Sport

Gemengde boot kan mannenwereld van Ocean Race 'interessante dynamiek' geven

Meer vrouwen laten meedoen aan de Volvo Ocean Race. Om die langgekoesterde kracht bij te zetten heeft de organisatie van 's werelds meest prestigieuze zeilwedstrijd deze week besloten de spelregels voor de bemanning te wijzigen. Mag een mannenboot voortaan nog maar zeven bemanningsleden tellen, 'gemengde' boten krijgen de ruimte juist met meer zeilers de zee op te gaan.

De reglementswijziging is in de zeilwereld met enthousiasme ontvangen, al is het volgens velen nog de vraag hoe een en ander in de praktijk zal uitpakken. "Oceaanzeilen blijft een echte mannenwereld", zegt de Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer, die in de vorige editie meevoer op de vrouwenboot van Team SCA. "Vorig jaar hebben wij geprobeerd de vrouwen terug op de kaart te zetten. Hopelijk helpt deze regel daar verder bij, het is een stap in de goede richting."

Sinds 1973 deden ruim honderd vrouwen mee aan de Volvo Ocean Race. In hetzelfde tijdsbestek telde het deelnemersveld meer dan tweeduizend mannen. "Ik geloof niet dat het is omdat mannen vrouwen niet mee willen nemen", zegt Brouwer. "Wij hebben nu eenmaal minder ervaring en als schipper wil je de beste mensen aan boord."

Brouwer: vrouwen komen ervaring tekort

Brouwer verwacht ook niet dat er ineens heel veel vrouwen zullen deelnemen. "Zoiets kun je niet in één dag veranderen, dat geldt ook voor het bedrijfsleven en de politiek. Als ik de kans krijg om mee te gaan op een gemengde boot, zou dat fantastisch zijn. Geloof me, wij worden dan echt niet voor spek en bonen geselecteerd."

"Je kunt ons nu eenmaal niet vergelijken met mannen, dat is appels met peren vergelijken. Mannen hebben meer kracht, maar qua sturen maakt dat allemaal niet uit."

Daar is de Nederlandse schipper Bouwe Bekking het mee eens. "Je merkte al in de vorige editie dat we mensen tekortkwamen, dus wat dat betreft zou het fijn zijn", aldus Bekking, die al zeven keer meedeed aan de Volvo Ocean Race waarvan drie keer als schipper.

Bekking: "Het doet natuurlijk wel iets met de dynamiek op de boot, dat zal interessant zijn om te zien."

Carolijn Brouwer aan het roer tijdens de Volvo Ocean Race

Brouwer: "Ik zou zo veel kunnen leren van Bouwe. Ik wil gewoon graag varen in de Volvo Ocean Race, als dat eenmaal in je bloed zit, krijg je het er niet meer uit. Het enige dat ik wil, is een betere zeilster worden."

Volgens Brouwer zou het geen probleem moeten zijn, mannen en vrouwen samen op een boot. "We hebben allemaal hetzelfde doel: zo hard mogelijk varen. Alle andere zaken gooi je overboord, want je wilt samen iets bereiken. Het is onze baan, dus je bent professioneel. Of je nou op een boot zit of samen bij een bedrijf werkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl