Onstuimige golven rond de boot van Dongfeng
NOS SportAangepast

Volvo Ocean Race: nog 365 dagen

Precies over een jaar wordt in het Spaanse Alicante, voor de vierde opeenvolgende keer de thuishaven, het startsein gegeven voor 's werelds bekendste zeilrace rond de wereld, de Volvo Ocean Race. De organisatie voerde de afgelopen tijd een aantal grote veranderingen door.

Onder meer de route ging flink op de schop; zo bevat de wedstrijd drie keer zoveel mijlen in de Zuidelijke Oceaan als in de recente edities. De eerste etappe gaat van Alicante naar Lissabon, een 'sprint' van 700 mijl.

'In het diepe gegooid'

"De zeilers kunnen vooruitkijken naar een onvergetelijk afscheid vanuit onze thuishaven Alicante. Het feit dat ze meteen in het diepe worden gegooid in een zeer intensieve sprint naar Lissabon maakt de eerste etappe vooral spannend", aldus wedstrijdleider Mark Turner.

"Onze werf is gevestigd in Lissabon en de teams weten dat heel goed, waardoor ze de eerste etappe als een Atlantische trainingsronde zullen gebruiken in de aanloop naar de start."

Bemanning

Verder werden er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de bemanning; om vrouwen te enthousiasmeren voor deelname, krijgen boten met een gemengde bemanning personele voordelen.

De nieuwe regels schrijven voor dat een mannenboot voortaan nog maar zeven bemanningsleden mag tellen, terwijl 'gemengde' boten juist meer zeilers mogen hebben. Zo mogen boten ook bestaan uit vijf mannen en vijf vrouwen.

Team SCA en Abu Dhabi vertrekken uit Sanya

Havenraces

Er wordt afgestapt van het concept van de wedstrijdweekenden bij veel stopovers en de havenraces worden van zaterdag naar vrijdag verschoven. Daardoor hebben de teams een extra etmaal om zich voor te bereiden op de oceaanrace.

Vanwege het toenemende belang van sociale media is er een crew-communicator, die de atleten toestaat social media-updates vanaf zee te plaatsen. Om de sfeer te verhogen werden de teamonderkomens aan wal vernieuwd en om meer gasten mee te laten varen worden M32-catamarans ingezet.

De boot van Dongfeng

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl