Nederlanders in Turkije: wees verstandig en ga er niet op in
Nederlanders in Turkije houden zich op de vlakte over de diplomatieke crisis tussen beide landen. "Mijn oudste is vandaag gewoon naar school gegaan", zegt zakenman Eppo Woortman, penningmeester van de Nederlandse Vereniging Istanbul. "Ik heb haar meegegeven: als er op school iets over wordt gezegd door een kind, draai je je netjes om. Wees de verstandigste en ga er niet op in, klaar. Dat is de beste manier om ermee om te gaan."
"Je bent sowieso al een beetje voorzichtig met alles wat je zegt. Bij zaken blijf ik altijd oppervlakkig over geloof en politiek. Ik probeer het schip in het midden te houden, dan heb je het probleem grotendeels ontweken."
Men vraagt zich wel af: waar gaat dit naartoe?
Het nieuws over de snel oplopende crisis is sinds zaterdag het gesprek van de dag onder de expats. "We hadden een evenement in een winkelcentrum waar ook de consul bij aanwezig was. Toen die werd weggeroepen wisten we al snel dat er iets niet helemaal in orde was. Via WhatsApp was het verhaal snel ingevuld."
Volgens Woortman zijn de Nederlanders in Istanbul verdeeld over alle ophef. "Het loopt uiteen van 'dit is een verkiezingsstunt' tot 'nu gaat het menens worden hier'. Men vraagt zich wel af: waar gaat dit naartoe?"
Ethem Emre, voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland & Turkije, verwacht dat het van Turkse kant bij diplomatieke sancties zal blijven. "Ik hoor weinig mensen praten over economische sancties. Ook de grootste oppositiepartij dringt aan op diplomatieke maatregelen."
Er staat economisch veel op het spel, somt Emre op. "In de laatste tien jaar is de handel tussen Nederland en Turkije verdrievoudigd. Nederland investeerde de voorbije tien jaar 19 miljard dollar in Turkije en Turkse bedrijven in Nederland behaalden in dezelfde periode een omzet van 9 miljard. 2500 Nederlandse bedrijven hebben belangen in Turkije. Ik verwacht niet dat ze dat allemaal op het spel zetten."
Bemiddelen
Emre denkt dat het zakenleven kan bemiddelen in het conflict. "Er zijn genoeg partijen die dit niet wensen, maar er moet wel een dialoog op gang komen. Ik denk dat we niet alleen op de leiders moeten wachten."
"Belangenorganisaties kunnen hier een rol spelen met stille diplomatie. Ik zou een beroep willen doen op VNO-NCW, MKB-Nederland en andere belangenorganisaties. Die zouden aan tafel moeten komen om een strategie te bepalen. Alleen wachten op de leiders geeft geen resultaat."
Tot die tijd zal Woortman in Turkije proberen zijn leven zo min mogelijk te laten beïnvloeden. "Ik heb straks een autorit van twee uur met een medewerker die toch wel aan de kant van de AK-partij staat. Ik heb net bericht dat ik iets later ben en hij zei dat hij op me zal wachten. Hij wil dus nog meerijden. Dat zal geen probleem zijn."