Voorpagina van de Internethaber
NOS NieuwsAangepast

Turkse media: wij zullen de redelijke partij zijn

Wie de Turkse kranten openslaat of nieuwswebsites bezoekt, leest vooral één emotie: hoe haalt die premier Rutte het in zijn hoofd? Zelfs in de enkele kranten die nog kritisch over president Erdogan schrijven, wordt het besluit om de minister van Familiezaken weg te sturen uit Rotterdam veroordeeld.

In de media wordt vooral fel uitgehaald naar het harde politie-optreden in Rotterdam. "Komische uitleg van Nederlandse premier, die de honden afstuurde op demonstrerende Turken", kopt nieuwssite Internethaber. De uitleg van Rutte kan rekenen op hoongelach. "Wij zullen de redelijke partij zijn", schrijft de journalist.

Minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken gaat nog een stapje verder en geeft PVV-leider Wilders de schuld van de escalatie. "De honden van Wilders", schrijft hij op Twitter.

In de populaire krant Hürriyet wordt ook een verband gelegd met het opkomende populisme in Nederland. "De verkiezingen worden gegijzeld door extreem-rechts. Ze willen een vaderlandslievende lente ontketenen in Europa", staat in een achtergrondartikel.

"Het was een beschamende nacht", is een van headlines bij CNN Türk. In het (kritische) dagblad Sözcü zegt een van de oppositieleiders dat de diplomatieke betrekkingen met Nederland moeten worden opgeschort. Ook de Turkse vlag die zondagmorgen werd gehesen boven de Nederlandse ambassade in Istanbul krijgt veel aandacht. De actie lijkt onderdeel te zijn geweest van een demonstratie. Inmiddels wappert de Nederlandse vlag weer op het pand.

Voorpagina van de Cumhuriyet

De pro-oppositiekrant Cumhuri spreekt van de grootste diplomatieke crisis ooit tussen Nederland en Turkije. Rutte zou gezegd hebben: iedereen moet zijn grenzen kennen, en Turkije is te ver gegaan. Het artikel suggereert dat juist Den Haag te ver is gegaan met het wegsturen van minister Kaya.

Srebrenica

Op sociale media zijn de beschuldigingen nog veel extremer. "Als Nederlanders deze strijd nou hadden gevoerd jaren geleden voor de Bosniërs, die aan hen waren toevertrouwd", schrijft iemand op Twitter. "Dan zou er in Srebrenica geen genocide hebben plaatsgevonden."

Als afbeelding bij het bericht zijn twee foto's naast elkaar gezet. Links een arrestatie van gisteravond in Rotterdam, waarbij iemand door een politiehond wordt gebeten. Rechts zien we de Servische commandant Mladic en de Nederlandse officier Karremans.

Onder het, wereldwijde, trending topic #FascistNetherlands zijn tienduizenden vergelijkbare tweets te vinden. Van de Nederlandse vlag met een hakenkruis tot herhaalde beschuldigingen dat de Nederlandse politie onnodig veel geweld heeft gebruikt bij de demonstratie in Rotterdam.

Uiteraard zijn er ook Turken die kritisch zijn over de rol van hun eigen overheid in de diplomatieke rel. "Na de problemen met onze minister van Buitenlandse Zaken, was het dan wel zo slim om de druk verder op te voeren door Kaya toch naar Rotterdam te laten vertrekken?" vraagt iemand zich hardop af.

"Geweldig, na eeuwenlange vriendschappelijke betrekkingen is het ons eindelijk gelukt om een diplomatieke crisis met Nederland te veroorzaken", reageert een ander sarcastisch.

Sinaasappelprotest

Ondertussen worden in de Turkse stad Izmit sinaasappels geschild als protest tegen Nederland. Pro-Erdogandemonstranten snijden symbolisch de oranje vruchten aan stukken en drinken het sap.

Hoewel het nog afwachten is welke sancties Turkije zal, of wil, instellen, lijken Nederlandse bedrijven mogelijk nu al de dupe te worden van de rel. Zo heeft de Turkse Kamer van Koophandel in een reactie al nadrukkelijk excuses geëist van Nederland.

Sommige Turken roepen op internet op tot een boycot. Tank vooral niet bij Shell en koop niets bij Philips, is hun advies. "Ik heb nog schulden bij de ING bank, als ik deze nou niet betaal, gaat de Turkse regering me dan helpen", grapt iemand op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl