Advocaat Franken: Holleeder manipuleert mij niet
Advocaat Stijn Franken heeft voor het eerst gereageerd op de beschuldiging dat hij als 'postbode voor Willem Holleeder' heeft gefunctioneerd.
"Het zijn valse beschuldigingen", zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. "Ze raken een advocaat in het hart van zijn beroep. Het is het meest kwalijke verwijt dat je een advocaat kunt maken. Ik moet dit rechtzetten om te voorkomen dat de leugen blijft hangen."
Vorige maand kwam naar buiten dat Willem Holleeder, die verdacht wordt van betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld, in de zwaarbewaakte gevangenis van Vught post had ontvangen via zijn toenmalige advocaat Franken.
In Holleeders cel waren drie brieven gevonden van een vrouw die vaker schreef naar de crimineel. Holleeder kon die alleen maar hebben gekregen via zijn advocaat.
Het was een slordigheid die ook bij de controle kennelijk niet is opgemerkt.
Franken erkent dat hij twee van de drie brieven aan Holleeder heeft bezorgd, maar dat ging volgens hem om een fout en was geen "kwaadwillende smokkel".
Vrijelijk stukken geven aan een cliënt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) is volgens Franken niet mogelijk. Er is geen direct contact met de gedetineerde, want die zit altijd achter glas. Een advocaat kan alleen papieren in een open enveloppe aanbieden aan gevangenisbewaarders. Die controleren de inhoud en geven de post daarna door aan de gedetineerde.
Minder streng
De brieven waren volgens Franken per ongeluk, kort na de verhuizing van zijn kantoor, in de enveloppe terechtgekomen waarin hij ook kopieën had gestopt van dossierstukken. "Het was een slordigheid die ook bij de controle kennelijk niet is opgemerkt."
Met de derde brief zegt Franken niets te maken te hebben. Die is volgens hem door de vrouw rechtstreeks aan Holleeder verstuurd toen hij in een strafinrichting zat met een minder streng regime.
Advocaten worden geacht steun te geven aan verdachten die het moeilijk hebben.
Ook gaat Franken in het interview in op de frequentie van zijn contacten met Holleeder. Sinds mei 2016 is hij Holleeders advocaat niet meer in de liquidatieonderzoeken, maar hij bezoekt hem nog wel regelmatig.
"Ik ben nog steeds de raadsman van Holleeder in twee andere strafzaken en ik heb me mede op uitdrukkelijk verzoek van het OM en de rechter-commissaris bemoeid met de zoektocht naar een nieuwe raadsman voor Holleeder in het liquidatieproces."
Lucia de Berk
Franken heeft Holleeder sinds mei vorig jaar twaalf keer bezocht. Vijf van die bezoeken gingen volgens Franken over het zoeken naar een nieuwe raadsman, de zeven andere bezoeken stonden "in het teken van het menselijk aspect van mijn vak".
"Advocaten worden geacht steun te geven aan verdachten die het moeilijk hebben", vertelt hij. Hij was destijds ook de raadsman van de ten onrechte veroordeelde verpleegkundige Lucia de Berk. Zij vertelde hem later dat het voor haar heel belangrijk was dat hij haar regelmatig bezocht.
'Niet chantabel'
"Holleeder zit gedetineerd in het strengst denkbare regime. Hij heeft ervoor gekozen geen contact te hebben met de buitenwereld, behalve met zijn advocaten. Juist om te voorkomen dat de gedachte kan ontstaan dat hij met handgebaren of met versluierd taalgebruik aan derden opdrachten doorgeeft. In die situatie is het mijn taak hem te steunen door één keer in de maand langs te gaan."
Volgens Franken is de beschuldiging dat hij door Holleeder wordt gemanipuleerd nergens op gebaseerd. "Het is heel simpel: Holleeder manipuleert mij niet. Ik ben niet chantabel. Het is onder de gordel te suggereren dat ik word gemanipuleerd om mijn positie te misbruiken."