Advocaat Stijn Franken
NOS NieuwsAangepast

Deken: Franken geen postbode van Holleeder

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Pieter van Regteren Altena, is al een jaar geleden op de hoogte gesteld van het feit dat advocaat Stijn Franken post voor crimineel Willem Holleeder de gevangenis in Vught heeft binnengesmokkeld. De zaak is indertijd met het OM en Franken besproken.

Volgens de deken is er geen sprake van het faciliteren van communicatie van Holleeder met de buitenwereld. In de lezing van de deken gaat het slechts om één briefje van een vrouw die verliefd was op de crimineel.

Van Regteren Altena reageert op het verhaal in De Telegraaf, waarin staat dat advocaat Stijn Franken fungeerde als brug naar de buitenwereld voor zijn cliënt; Willem Holleeder zit vast in de EBI in Vught. Holleeder mag geen enkel contact hebben met de buitenwereld, maar volgens de krant smokkelde Franken voor hem brieven de gevangenis in en uit.

OM zwijgt

Dat het liefdesbriefje van de vrouw bij Holleeder terechtgekomen is, was een vergissing, meent Van Regteren Altena. Daar is indertijd contact over geweest met Franken en het OM. "Die kwestie is wat mij betreft afgehandeld."

De deken zegt vanmorgen contact te hebben gehad met justitie. "Het OM heeft mij bevestigd dat het een oude kwestie is. Ze waren vorig jaar boos, en terecht, maar dat was toen en niet nu. Daarmee is de berichtgeving in de krant dat het OM nu woedend is, niet juist."

Het OM zelf wil vooralsnog niet reageren op het verhaal in De Telegraaf en op de lezing van de deken.

Verwarring

De brief had niet in de advocatenpost terecht moeten komen, zegt de deken, maar deze is tussen een grote stapel stukken gekomen. Een advocaat mag met zijn cliënt communiceren over de zaak en mag ook stukken meenemen die daar betrekking op hebben.

"Het verwarrende in dit geval is dat de vrouw die het briefje had geschreven, heeft verklaard dat ze veel brieven heeft geschreven, maar dat is maar één keer gebeurd."

Franken is niet tuchtrechtelijk gestraft voor de brief. "Hij gaf het direct toe. Dit was een fout en het is afgehandeld", zegt Van Regteren Altena.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl