In de jaren 80 was de liberale verkiezingsslogan van lijsttrekker Ed Nijpels nog 'Gewoon jezelf kunnen zijn'. Met lijsttrekker Mark Rutte is dat veranderd naar mensen moeten 'normaal doen' en 'Nederland moet Nederland blijven'.
In het verkiezingsprogramma staan bezuinigingen op de bijstand, één miljard naar defensie en het sluiten van de Europese grenzen. De VVD investeert van alle partijen in de Kamer het minst in onderwijs. Verder wil ze internationale mensenrechtenverdragen kunnen opzeggen als dat uitkomt.
Affaires
De VVD werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht en in 2010 voor het eerst de grootste partij. Rutte vormde een kabinet waar rechts Nederland haar vingers bij aflikte, met het CDA en gedoogsteun van de PVV. Maar na twee jaar klapte de constructie.
Bij de verkiezingen van 2012 werd Rutte opnieuw de grootste en koos voor een coalitie met zijn grote tegenstander: de PvdA. Samen voerden ze flinke hervormingen uit in de zorg, de pensioenen en de woningmarkt. Ook zorgde het kabinet ervoor dat lage inkomensgroepen er op vooruit gingen.
De VVD worstelt met corruptie en integriteitskwesties. De partij heeft de meeste affaires op haar naam staan. De 'bonnetjesaffaire' leidde tot de val van twee VVD-ministers, een VVD-staatssecretaris en de VVD-Kamervoorzitter.
Deze verkiezingen gaan volgens Rutte over een aantal klassieke onderwerpen. "De zorgen over veiligheid, over de economische vooruitgang en wat je daarvan merkt. Hoe zorgen we ervoor dat de economische groei bij alle mensen voelbaar wordt?"
Niet gewoon doen
Maar de premier ziet ook een ander aandachtspunt. "Dat is het toenemend gevoel van onbehagen door de 'verhuftering' in de samenleving." Daarom roept hij in zijn campagne op om 'normaal' te doen. "Ik bedoel dan normaal doen. Ik bedoel niet 'gewoon' doen. Ik wil dat mensen vreemd doen, hun talent najagen, iets van hun leven maken. Dus zeker niet dat ze gewoon moeten doen."
Elkaar aanspreken op hufterig gedrag is een taak van de samenleving en niet alleen van de politiek, vindt Rutte. "Respect hebben voor anderen, om een ander geven en niet alleen de 'grote dikke ik'."
De VVD, nu nog in de Kamer met veertig zetels, gaat in de peilingen op kop met 24 tot 28 zetels.