De zelfrijdende auto van Googles zusterbedrijf Waymo
NOS NieuwsAangepast

Bedrijf achter Googles zelfrijdende auto beticht Uber van diefstal

Een zusteronderneming van Google, Waymo, is een rechtszaak begonnen tegen oud-Google-medewerker Anthony Levandowski. Hij zou technische informatie hebben doorgespeeld aan taxidienst Uber. Het gaat om techniek die Uber wil gebruiken bij de ontwikkeling van zelfrijdende taxi's.

Levandowski heeft volgens Waymo bij zijn vertrek 14.000 vertrouwelijke documenten op zijn laptop gezet. Hij begon daarna een eigen bedrijf. Afgelopen jaar kocht Uber dat bedrijf voor 680 miljoen dollar om de technische kennis in handen te krijgen, tot woede van Waymo.

Ogen van de auto

De documenten die zijn gestolen, hebben volgens Waymo betrekking op het zelf ontwikkelde LiDAR-systeem. Dit staat voor Light Detection and Ranging en schiet lasers af op de weg. Die kaatsen vervolgens terug en vertellen de auto in een 3D-afbeelding wat er om hem heen gebeurt.

In feite zijn het dus de ogen van de auto en is de technologie daarmee essentieel voor de veiligheid. Zo kan LiDAR passerende fietsers en overstekende voetgangers herkennen.

Levandowski had een hoge functie bij Googles project om een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Google is inmiddels zelf gestopt met dat project; de technologie daarachter is ondergebracht bij Waymo.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat Waymo een ander bedrijf aanklaagt. Ironisch genoeg gaat het om Uber, een bedrijf waar Google’s investeringstak in het verleden naar verluidt 250 miljoen dollar in heeft gestopt. Die goede relatie heeft de afgelopen tijd wat barsten opgelopen.

Meer dan ooit zijn Google en Uber nu concurrenten van elkaar, omdat ze allebei werken aan zelfrijdende technologie waarvan ze hopen dat die essentieel is voor de toekomst van de transport-industrie.

Al zal Google wel flink kunnen cashen als Uber naar de beurs gaat. Daar is officieel nog niks overbekend, maar de algemene verwachting is dat dit best volgend jaar zou kunnen gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl