Zelfrijdende Uber-taxi rijdt door rood

Taxidienst Uber moet zijn zelfrijdende taxi’s in San Francisco onmiddellijk van de weg halen. Dat heeft de toezichthouder in Californië gezegd. Het bedrijf houdt zich niet aan de regels. Daarnaast zijn twee zelfrijdende taxi’s van Uber door rood licht gereden.

De eerste keer gebeurde dat terwijl een voetganger al was begonnen met oversteken op het zebrapad. Een tweede keer zou een auto van taxidienst Lyft bijna zijn geraakt.

Het bedrijf stelt dat de regels voor zelfrijdende auto’s niet van toepassing zijn, omdat er altijd een chauffeur in de auto zit die kan ingrijpen. Een woordvoerder van de taxidienst zegt tegen techsite The Verge dat de incidenten gebeurden terwijl de chauffeur de controle had. Wat betekent dat die onvoldoende heeft opgelet. 

Dat terwijl de auto’s pas sinds gisteren de weg op zijn. Californië is niet tegen Uber, maar wil dat het bedrijf zich aan de regels houdt. Dat betekent dus dat het, net als bijvoorbeeld Google, een vergunning moet aanvragen. Ook moet aangifte worden gedaan van ongelukken. De kans bestaat dat Uber daar geen zin in heeft.

Chauffeur

De zelfrijdende taxi's van Uber rijden al langer rond in Pittsburgh, waar de regels minder streng zijn.  Het plan van de taxidienst is om op den duur alle auto's te vervangen door dit soort zelfrijdende auto's. Dat moet het vervoer een stuk goedkoper maken, waardoor particulier autobezit niet meer nodig is, denkt het bedrijf. Maar zover is het nog lang niet. Uber blijft tests uitvoeren met zo'n honderd zelfrijdende voertuigen.

STER reclame