Aangepast

'Ik heb het gevoel dat wij er niet bij horen'

Soumaya uit Amsterdam-West is 18 jaar en doet de mbo-opleiding Zorg en Welzijn. Samen met jongeren uit haar buurt repeteert ze elke week voor een toneelstuk dat ooit een televisieserie moet worden. Het is een gedramatiseerde versie van hun eigen leven.

"We willen laten zien dat Amsterdam-West meer is dan wat het grootste deel van Nederland denkt. Voor velen staat dit deel van de stad voor criminaliteit. Ik heb het gevoel dat we als minder worden gezien dan anderen."

Hoe gaat het met Nederland?

"Niet goed. Het is nu wij en zij. Waarom is het niet wij? Dat zou geweldig zijn. Iedereen gelijk. Zo is het nu niet. Het zou geweldig zijn als er een eenheid zou zijn."

"Maar als de PVV aan de macht komt, ben ik bang dat dat niet zal lukken. Het is beangstigend. Hij zegt 'moskeeën sluiten', 'geen Korans meer'. Het zijn uitspraken waarvan je denkt, is het wel gezond wat deze meneer allemaal zegt? Volgens mij proberen we juist een eenheid te creëren. Ik vind het heel belangrijk dat we elkaar begrijpen en dat we elkaar accepteren hoe we zijn."

Hoe doet de politiek het?

"Ik vind dat ze meer met ons in gesprek mogen gaan. Ze praten over ons, maar zonder ons. Dat is echt krom. We moeten de gelegenheid krijgen om onze gevoelens te uiten. Zodat we samen op één lijn komen te zitten. Maar hoe het nu gaat, zal dat moeilijk zijn."

"We staan letterlijk op een trappetje: één hoger en de ander lager. Dat doet pijn. Je wordt daardoor zo negatief bekeken. Ik heb het gevoel dat we als minder worden gezien, dat we er niet bij horen."

"Daarom wil ik ook in de stad blijven, bij andere Marokkanen. In een dorp voel ik me niet veilig. Daar denken ze negatief over mensen als ik. Ik heb daar niks te zoeken."

Hoe is dat voor jou persoonlijk?

"Als ik op straat loop, dan word ik aangekeken, vanwege mijn hoofddoek. Van top tot teen. Dan vraag ik me af: wat is er aan de hand? Ik probeer zoveel mogelijk mensen gewoon te groeten. Misschien is het net die ene glimlach die iemand nodig heeft."

"Dat doe ik bewust: kijk, ik ben niet zoals u denkt dat wij zijn. Het is gewoon een glimlach. En dan lopen sommigen gewoon door en die kijken me vies aan. Dan denk ik: wauw, dat is wel erg."

Wat is jouw oplossing?

"Mensen stemmen PVV omdat ze geen goed beeld hebben van ons. Er zijn zoveel dingen die verkeerd worden geïnterpreteerd. Terwijl als men zich zou kunnen verdiepen en echt interesse zou tonen, en liefde zou tonen aan de medemens, dan zou die persoon begrijpen dat iedereen in vrede wil leven met elkaar. Dat is op dit moment ver te zoeken."

"Ieder zijn eigen mening, maar op het moment dat het persoonlijk wordt, denk ik: wat willen jullie nou? We volgen de regels. Ik wil met mensen in gesprek. Als je met mensen praat, wordt de afstand kleiner. Dat is ook echt mijn ervaring."

Wat ga je stemmen?

"Ik moet alle argumentaties goed op een rijtje zetten. DENK spreekt me het meeste aan omdat ze opkomen voor personen. En ze zijn bezig met jongeren. Ik merk dat ze eenheid willen creëren. Dat vind ik belangrijk."

Voel je je wel thuis in Nederland?

"Sommige mensen zijn het gewoon zat om elke keer in een hokje te worden geduwd. En dat er slecht naar ze wordt gekeken. Hoe erover ons wordt gesproken, lijkt het alsof we monsters zijn. En dat zijn we niet. Al die negativiteit raakt mij. Het raakt me heel erg."

"Dus sommige mensen denken: ik ga wel weg. Dan word ik misschien gewoon gezien als Marokkaan. Maar als ik als Nederlandse Marokkaan naar Marokko ga, dan zien ze me daar als Nederlander. En als ik hier ben, word ik gezien als Marokkaan. Dan vraag ik me af: wat is mijn identiteit?"

"Ik ga zeker niet naar Marokko. Ik ben daar nog nooit geweest. Dit is mijn geboorteland, dus ook mijn land. En ik blijf in Nederland. Hoe ernstig het er hier ook aan toe mag gaan tegenover de moslims. Ik blijf gewoon hier. Dit is ook mijn land."

'Ik heb het gevoel dat we als minder worden gezien dan anderen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl