De Socialistische Partij wil sterker dan voorheen benadrukken dat Nederlandse werklozen voorrang moeten krijgen op Oost-Europese arbeidskrachten. "Eigen werknemers eerst! Dat is geen Trump, dat is geen Wilders, dat is de SP", zegt Kamerlid Paul Ulenbelt.
Oud-partijleider Jan Marijnissen wijst erop dat de Nederlandse regering de komst van tienduzend Polen had voorspeld, maar dat het er nu tien keer zoveel zijn. "Ik vind het heel raar dat Poolse werknemers hier goedkoop aan de slag kunnen, terwijl Nederlanders werkloos thuiszitten."
Stille hoop
Sinds lijsttrekker Emile Roemer in het najaar aankondigde dat de zorg het belangrijkste thema is, staat de partij lager in de peilingen dan de vijftien Kamerzetels die de partij nu heeft. De SP staat nu op dertien zetels in de peilingen. Op het partijcongres in januari was al te horen dat veel leden een bredere campagne willen.
Marijnissen en Ulenbelt benadrukken beiden dat ze het standpunt over de buitenlandse werknemers duidelijker moeten uitdragen. Het wordt er niet bij gezegd, maar de stille hoop is dat hierdoor kiezers die naar de PVV zijn overgestoken, terugkeren naar de SP, fluisteren ingewijden.
We werden op straat aangevallen, partijgebouwen werden besmeurd. Er was geen discussie mogelijk.
Wat immigratie betreft, heeft de SP twee gezichten: vluchtelingen die willen integreren zijn welkom, maar buitenlandse arbeiders die Nederlands werkzoekenden verdringen niet.
Biograaf van de Socialistische Partij, Gerrit Voerman, sluit niet uit dat de SP een licht trauma heeft opgelopen van de kritiek die de partij in de jaren tachtig te verduren kreeg. Linkse partijen beschimpten de SP als “extreem-rechts en racistisch”, omdat gastarbeiders voor de keuze werden gesteld: of Nederlander worden of terug naar het vaderland, met 75.000 gulden om een nieuw bestaan op te bouwen.
Marijnissen, toen ook al actief in de SP, herinnert zich de situatie. "We werden op straat aangevallen, partijgebouwen werden besmeurd. Er was geen discussie mogelijk."
Senator Tiny Kox was in die tijd partijbestuurslid. "We vinden nog steeds dat buitenlandse arbeiders worden uitgebuit, terwijl Nederlanders werkloos zijn. Toen stonden we alleen, nu vinden meer partijen dat."
Nederland moet de grenzen dicht doen. Dan maar een boete uit Brussel!
De SP wil Oost-Europese werknemers, die Nederlandse arbeiders verdringen, weren van de arbeidsmarkt. Het kabinet deelt dat standpunt, maar wil het binnen de Europese Unie regelen.
Bart van Kent, kandidaat-Kamerlid: "Daar gaan we niet op wachten. Nederland moet zelf de grenzen dicht doen. Dan maar een boete uit Brussel!"
'Van de regen in de drup'
Onlangs bleek uit een reportage in Nieuwsuur dat veel mensen uit het Groningse Oldamt op de PVV gaan stemmen. In deze gemeente is de SP de grootste partij. "Met het standpunt over arbeidsmigratie zou de SP kiezers bij de PVV terug kunnen halen", zegt partij-biograaf Voerman.
Lijsttrekker Roemer wijst er op dat Geert Wilders indertijd als VVD-er de toegang van Oost-Europa tot de Nederlandse arbeidsmarkt heeft toegestaan. "Mensen moeten zich realiseren dat ze bij Wilders van de regen in de drup komen. Wilders brak zijn belofte over de AOW naar 65, Wilders steunde bezuinigingen op de sociale werkplaatsen, Wilders steunde marktwerking in de zorg."