Aangepast

'De crisis is voorbij, maar niet voor ons'

Voor Arie en Harma Kempinga en hun drie kinderen telt letterlijk iedere cent. Het gezin uit Oldambt in Oost-Groningen zit al tien jaar in de schulden en het einde is voorlopig niet in zicht.

Arie en Harma hebben tachtig euro per week te besteden, net voldoende voor een halve week boodschappen. Om de andere dagen ook te kunnen eten, gaan ze naar de Voedselbank. Net als negenhonderd andere gezinnen in Oldambt. Veel van hen hebben het gevoel dat de politiek ze in de steek heeft gelaten. Ze gaan stemmen op de PVV.

Hoe gaat het met Nederland?

Arie: "Niet zo goed. Ik denk dat de wereld en Nederland worden kapotgemaakt, mede door de regering. Alle regels die er komen en we al hebben. Nederland wordt kapotgemaakt."

Harma: "Helemaal mee eens. De crisis is voorbij zeggen ze, maar niet voor ons. En voor heel veel Nederlanders niet. Ik denk dat het allemaal erger wordt. Mensen met veel geld vullen hun zakken en mensen die het minder hebben, krijgen het nog minder."

U heeft het niet beter gekregen?

Harma: "Nee, zeker weten niet. Alleen maar zwaarder en moeilijker. En ik denk dat het alleen maar moeilijker gaat worden voor ons."

Arie: "Financieel gezien hebben we het helemaal niet beter gekregen. Je hebt instanties die willen wel helpen, maar je blijft in de cirkel zitten. Als je schulden hebt, blijf je erin zitten. Het is een vicieuze cirkel. Je werkt keihard en doet van alles om eruit te komen, maar dat lukt niet. Dat is het probleem."

Arie en Harma hebben allebei een baan, maar zijn naar eigen zeggen in de problemen gekomen door een vergissing van de Belastingdienst. Ze moeten teveel ontvangen toeslagen terugbetalen en hebben daardoor een schuld van 29.000 euro.

Hoe is het om in deze situatie te zitten?

Arie: "Dat is frustrerend en verdrietig. Je kunt niets. Een keer shoarma halen of met de kids naar McDonalds kan niet, want dan houd je de rest van de week niets over. Geen dagje uit, geen kleding, geen ijsje. Een keer in de drie maanden krijgen we kinderbijslag, maar ook dat gaat naar de bewindvoering."

Harma: "We houden 100 euro over voor drie kinderen. Daar moeten we schoenen, broeken en winterjassen van kopen. Gymschoenen moeten ze ook hebben, anders mogen ze niet mee doen met gym. Dat is verschrikkelijk als moeder. Ik wil dat mijn kinderen er netjes bij lopen. Maar mijn gevoel is dat ze er niet heel netjes bijlopen. Daar schiet ik als moeder in tekort, en dat doet pijn."

Arie: "Wij werken keihard, maar in principe word je gewoon gestraft: geen huursubsidie, geen toeslagen. We zitten overal net boven. Als wij bij de sociale dienst zouden zitten en niet zouden werken, houden we meer over. Ik zit niet graag thuis en ga met plezier naar mijn werk, maar het is wel gek. Soms begrijp ik niet waarom ik werk. Als je werkt word je gestraft, bij de sociale dienst krijg je alles."

Op wie gaan jullie stemmen?

Harma: "Het CDA krijgt mijn stem absoluut niet. De PvdA ook niet. De VVD ook niet. Ik twijfel nog, aan de ene kant vind ik dat Geert Wilders hele goede dingen zegt. Maar soms gaat hij te ver, over mensen uit het buitenland. Wij hebben ook buren uit Syrië en die doen keihard hun best. Dat houdt mij wel tegen. Maar met sommige dingen heeft hij wel gelijk."

"Hij wil meer doen voor mensen die werken, zoals wij, niet aan de kinderbijslag komen en ouderen helpen. Ik weet niet of hij het beter maakt, maar misschien een heel klein stukje makkelijker."

Arie: "Ik ga niet stemmen. Ik heb het helemaal gehad met de politiek. Het wordt een blanco stem. Ik heb helemaal geen vertrouwen in de politiek. Al jaren niet meer."

Heeft u het gevoel dat de regering de burgers in de steek laat?

Arie: "Absoluut. Ze kunnen wel miljoenen naar Griekenland sturen of een land in oorlog. Maar als ik vraag om een gift voor de studie van mijn dochter, voor later, dan kan dat niet. Daar is geen geld voor."

'De crisis is voorbij, maar niet voor ons'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl