Leden van Satudarah
NOS NieuwsAangepast

Satudarah-kopstukken krijgen fors lagere straffen dan OM wil

Drie kopstukken van motorclub Satudarah zijn door de rechtbank in Breda veroordeeld in de zogenoemde Akutan-zaak. De Tilburgse Satudarah-president Angelo M. kreeg vanochtend een celstraf van twee jaar en een maand. Vice-president Björn E. van de Tilburgse afdeling moet drie jaar en tien maanden de gevangenis in. Het derde Satudarah-lid, Xanterra M., de broer van Angelo M., kreeg een jaar.

De drie stonden samen met elf anderen terecht. Angelo M. en E. werden veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs en witwassen. M. werd ook nog veroordeeld voor wapenbezit.

De straffen voor de twee belangrijkste Satudarah-leden zijn fors lager dan de door het OM geëiste straf omdat niet kon worden bewezen dat er sprake was van een criminele organisatie. Ook vond de rechter dat de afhandeling van de zaak te lang heeft geduurd. Tegen Angelo M. was vijf jaar geëist, tegen Björn E. acht jaar. De straf voor Xanterra M. wegens witwassen was wel conform de eis.

Raketwerper

Angelo M. onderhield contacten met een aantal Litouwers, die ook terechtstonden, van wie grondstoffen voor de drugsproductie werden gekocht. De Satudarah-president werd in 2011 na een achtervolging op de A2 bij Vianen gepakt, waarbij hij meer dan 200 kilometer per uur reed. Diezelfde dag vielen politie en justitie binnen bij het clubhuis in Tilburg en huizen en bedrijven. Daarbij werd onder meer een raketwerper in beslag genomen en werd ook een aantal anderen gearresteerd.

Twee verdachten uit Tilburg, die onder meer van de raketwerper afwisten, werden veroordeeld tot respectievelijk 3 jaar en 10 maanden en 3 jaar en 6 maanden. Anderen kregen lagere straffen.

Civiel verbod?

De officier van justitie zei in november tijdens het uitspreken van de eis dat de samenwerking van de verdachten "werd vormgegeven door het lidmaatschap van Satudarah". De rechtbank in Breda oordeelde dat de drugsbende en de drie Satudarah-leden geen criminele organisatie vormden.

Lid zijn van Satudarah is niet strafbaar. De club staat wel op de door de overheid gebruikte lijst van Outlaw Motorcycle Gangs, die volgens het OM structureel crimineel zijn. De Duitse regering verbood Satudarah vorig jaar omdat de club wordt gezien als een gevaar voor de maatschappij. In Nederland heeft het Openbaar Ministerie (OM) eerder geprobeerd om motorclubs zoals de Hells Angels te verbieden, maar dat mislukte.

In november vroeg het OM aan de rechtbank in Utrecht om een civiel verbod van MC Bandidos, omdat de strafrechtelijke aanpak te weinig heeft opgeleverd, maar de rechter heeft zich nog niet over dat verzoek uitgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl