Moord Kim Jong-nam te zien op camerabeelden
Een Japanse televisiezender heeft beelden laten zien van het moment waarop Kim Jong-nam werd aangevallen. De aanslag op de broer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd gefilmd door bewakingscamera's op het vliegveld van Kuala Lumpur. Het is niet duidelijk hoe de tv-zender eraan komt.
Op de korrelige beelden is te zien hoe Kim door de aankomsthal loopt en wordt aangesproken door een vrouw in een wit T-shirt. Zij brengt haar handen naar zijn gezicht en loopt daarna weg. De vrouw zou zo een chemische stof op hem hebben gespoten.
Na het incident spreekt Kim met medewerkers en bewakers van het vliegveld. Kort daarna werd hij onwel en naar het ziekenhuis gebracht. Hij overleed onderweg.
Het zou een soort Bananasplit-achtig programma zijn.
Maleisië heeft vier verdachten gearresteerd voor de moord: twee vrouwen uit Indonesië en Vietnam, de Maleisische vriend van een van hen en een Noord-Koreaan.
De Indonesische vrouw heeft verklaard dat zij meende dat het ging om een grap met een verborgen camera. "Het zou een soort Bananasplit-achtig programma zijn waarbij ze water in het gezicht van mensen spoten. Bij Kim ging dat mis", zegt correspondent Marieke de Vries.
Er wordt nog gezocht naar vier andere verdachten die op de dag voor de moord Maleisië verlieten. Zij zouden via Indonesië, Dubai en Rusland naar Noord-Korea zijn gevlogen. Wat hun rol zou zijn geweest bij het incident, is niet bekendgemaakt.
De diplomatieke rel is opmerkelijk.
Ondertussen ruziet Maleisië met Noord-Korea over het onderzoek naar de moord. Noord-Korea betichtte Maleisië vrijdag ervan samen te werken met buitenlandse machten en informatie te willen verduisteren. De ambassadeur wil de zaak gezamenlijk met Maleisië onderzoeken.
Maleisië neemt die aantijgingen hoog op. Het land heeft de ambassadeur van Noord-Korea op het matje geroepen en de eigen ambassadeur uit het stalinistische land teruggeroepen voor spoedoverleg.
"De diplomatieke rel is opmerkelijk omdat Maleisië altijd heeft gezegd dat het geen kant wil kiezen in het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea", aldus De Vries.