FACEBOOK/KIM CHOL

Voor de dood van Kim Jong-nam zijn drie verdachten opgepakt. Gisteren werd de eerste arrestatie verricht in verband met zijn dood: een Vietnamese vrouw van 28 werd opgepakt. De politie had haar met hulp van beveiligingsbeelden opgespoord.

Wie vermoordde Kim Jong-nam?

Vanochtend hebben Maleisische media gemeld dat een tweede vrouw is aangehouden, samen met haar vriend. De 25-jarige vrouw reisde met een Indonesisch paspoort. Ook zij werd herkend op beelden van beveiligingscamera's.

"Het is nog niet duidelijk waarom de vriend, een Maleisische man, in verband wordt gebracht met de moord", vertelt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Beide vrouwen waren in de terminal waar Kim Jong-nam in elkaar zakte. De eerste verdachte moet vandaag voor de rechtbank verschijnen. "De politie zegt dat er nog meer verdachten gezocht worden, maar spreekt niet van nationaliteiten of aantallen", vertelt Marieke de Vries. "Dus dat blijft nog onduidelijk."

Getuigen zeggen dat hij van achteren is aangevallen.

Marieke de Vries

Kim Jong-nam overleed dinsdag nadat hij onwel was geworden op het vliegveld van Kuala Lumpur. Hij zei tegen luchthavenpersoneel dat hij met een chemische stof was besproeid.

"Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk", vertelt Marieke de Vries. "De politie laat nog niet veel los. Op dit moment wordt er nog forensisch onderzoek gedaan naar het lichaam."

Wel zijn verschillende getuigen gehoord. "Zij zeggen allemaal dat hij nog voordat hij de douane bereikte, in het winkelgedeelte van de luchthaven van achteren aangevallen is."

Maar daarna lopen de verhalen uiteen. "De één zegt dat er iets in zijn gezicht is gespoten, de ander dat hij is aangevallen met een spuit en is geïnjecteerd. Weer een ander verklaart dat hij is aangevallen met een doek die besprenkeld was met een giftige stof."

De vrouw die als eerste verdachte op bewakingsbeelden werd gezien EPA

De Zuid-Koreaanse media wijzen naar het noorden. Volgens hen is Kim Jong-nam vergiftigd door twee vrouwelijke agenten uit Noord-Korea. Dat zou gedaan zijn in opdracht van zijn halfbroer, Kim Jong-un.

"De regering in Pyongyang, Noord-Korea, houdt zich muisstil", vertelt Marieke de Vries. "Misschien zijn ze daar overvallen door het nieuws, maar dat geloven veel mensen niet." 

De halfbroers Kim Jong-nam en Kim Jong-un waren niet de beste vrienden. De 46-jarige Kim Jong-nam leefde al jaren in het buitenland vanwege de slechte band met zijn halfbroer.

Halfbroers Kim Jong-nam en Kim Jong-un AFP

Omdat Kim Jong-nam een bedreiging zou zijn voor Kim Jong-un's machtspositie, zou hij zijn halfbroer willen vermoorden. Heel ondenkbaar is dat niet: Kim Jong-un liet eerder een familielid ombrengen. In 2013 werd zijn aangetrouwde oom Jang Song-thaek geëxecuteerd wegens contra-revolutionaire activiteiten.

Toch brengen de arrestaties van de Indonesische en Vietnamese vrouw veel mensen aan het twijfelen. "Met die arrestaties lijkt het allemaal een andere kant op te gaan", vertelt Marieke de Vries. "Kim Jong-nam was geen heilige, hij leefde in een Chinese gokstad. Wie weet had hij daar wel vijanden."

STER reclame