NOS NieuwsAangepast

Is er politieke steun voor AOW-plannen FNV?

De FNV hoopt op politieke steun voor zijn plannen om flexibeler om te gaan met de AOW-leeftijd. De vakbond wil dat de leeftijd waarop mensen stoppen met werken minder snel stijgt en dat mensen die het willen, ook al eerder AOW kunnen krijgen. Bijvoorbeeld als ze hun werk als zwaar ervaren.

De FNV hoopt dat het nieuwe kabinet die voorstellen oppakt. Een blik in de verkiezingsprogramma's om te kijken of dat waarschijnlijk is:

PVV en 50Plus

Alleen de PVV en 50Plus kiezen voor een terugkeer naar de oude AOW-leeftijd van 65 jaar. De Nederlandsche Bank noemde het vandaag nog "een slecht idee", en "niet op te brengen."

De Nederlandsche Bank over de AOW-leeftijd

Volgens de PVV kost het weliswaar 3,5 miljard euro, maar wordt dat ruimschoots gecompenseerd door andere maatregelen, zoals het stoppen met ontwikkelingshulp en het de-islamiseren van Nederland. 50Plus schrijft in het verkiezingsprogramma dat de terugkeer naar 65 juist extra werkgelegenheid oplevert voor jongeren.

Redelijke korting

PvdA en SP vinden dat mensen vanaf 65 jaar de mogelijkheid moeten hebben om te stoppen met werken, maar dat kost ze wel geld. Als het aan de PvdA ligt, wordt er dan "een redelijke korting" op de uitkering doorgevoerd. De SP wil "negatieve inkomenseffecten zo veel mogelijk compenseren".

PvdA-staatssecretaris Klijnsma zei vandaag dat de vervroegde AOW niet alleen mag zijn weggelegd voor mensen met genoeg vermogen en een riante aanvullende pensioenregeling. Wat haar betreft worden lage inkomens bij een vervroegd pensioen minder gekort dan hogere inkomens: "Hoe lager je inkomen, hoe lichter de last als je eerder met AOW gaat."

Behalve zo'n flexibele AOW-leeftijd vanaf 65 hoopt de PvdA dat vakbonden en werkgevers samen afspraken maken over zware beroepen. Zo is er in sommige sectoren al de mogelijkheid om vanaf 62 jaar minder te gaan werken, als er tegelijkertijd jongeren worden opgeleid in het vak.

Niets veranderen

D66 wil op termijn, in 2022, ook een flexibele AOW-leeftijd. Wie eerder stopt dan de geldende norm, krijgt een lagere uitkering. Om te voorkomen dat mensen in armoede vervallen, moet het totale inkomen (AOW en pensioen) wel altijd hoger blijven dan een bijstandsuitkering.

VVD en CDA willen niets veranderen aan de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67. Het CDA vindt wel dat er meer gedaan moet worden voor ouderen die zonder werk zitten. De VVD vindt het vooral belangrijk dat mensen worden gestimuleerd om langer door te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl