China gaat appwinkels strenger controleren
In het westen domineren de App Store en Google Play de markt voor apps. In China is Google's appwinkel niet aanwezig, maar worden er wel veel Android-telefoons verkocht. Er is daardoor een wildgroei aan appwinkels ontstaan. De overheid vreest ongewenste content en wil er via wetgeving meer grip op krijgen.
Vanaf vandaag worden de appwinkels verantwoordelijk gehouden voor de apps die er worden aangeboden. Als er een app is die niet door de beugel kan, moeten zij die verwijderen. Daarnaast moeten alle appwinkels worden geregistreerd.
Serieus probleem
De wildgroei is een serieus probleem in het Aziatische land. Zo worden er veel Android-apps aangeboden die malafide software bevatten, waar internetcriminelen misbruik van kunnen maken. Ook zitten er apps tussen met seksueel getinte inhoud.
"De regering vraagt de appwinkels in feite om censuur toe te passen", zegt correspondent Marieke de Vries. "Maar doordat het om heel veel apps en appwinkels gaat, zal dat lastig worden."
Voorbeeld stellen
Ze denkt dat de overheid een voorbeeld zal stellen. "Waarschijnlijk wordt de komende maanden een proefproces gehouden, waarin een directeur van een van de appwinkels wordt veroordeeld. Dat moet anderen afschrikken en zorgen dat partijen zelfcensuur gaan toepassen."
De ironie is dat China het over zichzelf heeft afgeroepen, zegt De Vries. "China wil hét innovatieland worden. De afgelopen jaren heeft het miljoenen geïnvesteerd in nieuwe tech-startupjes die maar één app of iets anders moesten gaan maken. Zo wilde de overheid de werkeloosheid tegengaan. Maar dat heeft zich nu dus tegen hen gekeerd."
Grotere trend
De regels die vandaag zijn ingevoerd passen binnen een bredere trend. China is al langer bezig om zijn controle op internet te versterken.
"Zo houdt China sinds kort WeChat, de Chinese versie van WhatsApp, verantwoordelijk voor de content op het netwerk. Op het netwerk is veel nieuws van gebruikers te vinden, maar dat mag niet meer. Alleen nieuws afkomstig van Xinhua, het staatspersbureau, is toegestaan."
In november werd er een wet aangenomen in het Chinese parlement die chat-apps verplicht om gebruikers met hun echte naam te laten registreren. Dat maakt het veel lastiger om anoniem te chatten. Journalisten en activisten in China maken daar vaak gebruik van.