NOS NieuwsAangepast

Nieuwe wet maakt anoniem chatten in China lastiger

China trekt de internet-touwtjes verder aan. Vandaag heeft het parlement een nieuwe wet aangenomen die onder meer chatdiensten ertoe verplicht om gebruikers met hun echte naam te laten registeren. Dat maakt het veel lastiger om anoniem gesprekken te voeren, wat vooral voor journalisten en activisten belangrijk is in China.

Internetbedrijven moeten daarnaast op verzoek informatie blokkeren en "technische assistentie" verlenen als er bijvoorbeeld sprake is van terroristische dreiging. De voorwaarden daarvoor zijn vaag opgeschreven, waardoor de angst bestaat dat de Chinese overheid er misbruik van gaat maken.

Praktijk nu vastgelegd

De nieuwe regels worden in veel gevallen al nageleefd, maar worden nu verplicht. Zo worden buitenlandse bedrijven verplicht om tot zes maanden aan gebruikersgegevens lokaal te bewaren.

Daarnaast moet technologie die bedrijven willen gebruiken worden goedgekeurd door de overheid. Denk bijvoorbeeld aan de broncode van programma’s of de methode waarop data worden versleuteld. Bedrijven vrezen dat daardoor hun intellectueel eigendom wordt gestolen.

De maatregelen zijn het gevolg van een groeiende angst voor digitale aanvallen. Ook spelen volgens persbureau Bloomberg de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden mee. De regering wil door strenge controle voorkomen dat in China hetzelfde gebeurt.

Carte blanche

Mensenrechtenorganisatie reageren kritisch. "De Chinese overheid moet onmiddellijk de nieuwe wet intrekken die de autoriteiten carte blanche geeft om de vrijheid van meningsuiting en privacy in te perken", zegt Amnesty International. "Veel is al praktijk, maar door het nu vast te leggen, gaat de overheid die regels vermoedelijk strakker naleven. Het internet in China heeft vrijheid nodig, niet nog meer regels", zegt Human Rights Watch.

Ook vanuit de bedrijfswereld komt kritiek. Deze zomer uitten veertig bedrijven uit de VS, Europa en Japan in een brief hun zorgen aan premier Li Keqiang, onder meer over de plicht om technologie ter goedkeuring voor te leggen aan de overheid. Ze vrezen dat het land daardoor minder toegankelijk wordt voor buitenlandse bedrijven en dat dat slecht is voor de Chinese economie.

China zegt dat de nieuwe wet, die volgend jaar juni ingaat, voldoet aan internationale handelsregels en bedoeld is om de nationale veiligheid te waarborgen. Het land spreekt tegen dat de regels worden misbruikt als handelsbarrière. Vorig jaar werd er een wet aangenomen die China meer controle moet geven over belangrijke netwerken, schrijft The Guardian.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl