NOS NieuwsAangepast

Kunstsneeuw op groene pistes vinden Nederlanders in Tirol niet erg

"We gaan vooral naar Oostenrijk voor de gezelligheid", zegt een Nederlandse skiër onder aan de liften bij het Oostenrijke skidorp Westendorf. "We zijn met een hele vriendengroep en komen hier al dik twintig jaar. De aankomende twintig jaar hoop ik hier ook nog wel te zijn."

Nederlanders zijn in de winter trouwe bezoekers van Westendorf. Op de pistes wordt ook nu volop genoten, al vinden sommige wintersporters de groene omgeving soms wel "een beetje jammer".

De Alpen warmen steeds verder op en de natuurlijke sneeuwval komt steeds later in het wintersportseizoen. En dus investeert Westendorf net als veel andere laaggelegen skigebieden flink in de productie van kunstsneeuw.

Pistegangers noemen het de nieuwe realiteit dat de natuurlijke sneeuw soms langer op zich laat wachten. Kunstsneeuw vinden de meesten geen probleem. Al zijn de pistes soms wat ijzig, de skipret lijkt er niet minder om. "De sneeuw is prima", zo klinkt het in Westendorf.

Skiën op witte paden door groene bergen

"De Nederlanders houden van de gezelligheid die we hier neerzetten", zegt burgemeester Annamarie Plieseis van Westendorf. "Bij ons is alles kleiner en gezelliger. Dat spreekt veel families nog steeds aan. Er zijn jonge mensen bij en ouderen. De een gaat skiën, de ander wandelen. Het mooie is dat hier voor ieder wat wils is."

Westendorf heeft 3650 inwoners en zo'n 4000 toeristenbedden. "We zijn een traditioneel toerisme-oord", vervolgt Plieseis. "Wintersporters weten ons al sinds 1920 te vinden."

Kunstsneeuw, hoe komt het op de piste?

Veruit de meeste inwoners van Westendorf zijn werkzaam in de toeristische sector. "Het is onze basis. We leven eigenlijk van het toerisme", zegt de burgemeester. Ongeveer de helft van de omzet is afkomstig uit de drie wintersportmaanden.

"Mensen komen hier terug om te skiën. Daarom is het belangrijk dat de mensen die hier komen ook kunnen skiën in die periode", zegt ze. Kunstsneeuw is daarom heel belangrijk geworden voor Westendorf.

Nog niet overal sneeuw in Westendorf

Exploitant SkiWelt investeert dit jaar 12 miljoen euro in het wintersportgebied van Westendorf, de gemeente 400.000 euro. Vooral voor de toeristen, maar ook voor de inwoners van Westendorf zelf. "We zijn natuurlijk zelf ook fanatieke wintersporters. Ook voor onze kinderen is het belangrijk dat ze kunnen skiën", zegt Plieseis.

Met de kritiek op de productie van de kunstsneeuw is Plieseis het niet eens. "In Oostenrijk nemen we de omgeving heel goed in acht. Natuurlijk denken we na over wat te doen als het minder wordt. Dan moeten we met nieuwe ideeën komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl