Joost Kuiper
NOS NieuwsAangepast

Schimmel en vocht in tochtig huurhuis en 'af en toe een naaktslak'

Hij heeft ze al vaker vastgezet, de plinten in het halletje. Maar ze laten steeds los. Het is het vocht, zegt Joost Kuiper uit Alkmaar. Het kruipt door de eensteensmuren van zijn woning. Ook de wand naast de voordeur is vochtig; het behang komt van de muur. "Je voelt de kou onder de voordeur door naar binnenkomen, en er lopen wel eens naaktslakken over de mat. Die komen uit de vloer of onder de deur door."

Kuiper woont in een huis uit 1918. Dat huurt hij van de woningbouw. En die zegt: ventileren. Dat zou alle problemen oplossen. Maar dat wordt lastig voor Kuiper, want openslaande ramen in zijn woonkamer en hal heeft hij niet. "Ik kan alleen de voordeur en de achterdeur tegen elkaar openzetten. Maar dat doe je ook niet altijd."

'Natte plekken en loslatend behang, het is hier gewoon vies'

Het vocht zit overal en op verschillende plekken zit schimmel, zoals in de badkamer. Ook de keuken is aan vervanging toe, zegt hij. "Die zit er al 30 jaar in. Hij is al een keer gerepareerd. Maar het ziet er niet uit. Deze la is al een keer uit elkaar gevallen."

Het vocht speelt ook zijn gezondheid parten. "Ik ben al heel lang verkouden. Net zoals m'n dochter. Dan praat je over zeker vijf jaar. Ik dacht eerst dat het hooikoorts was, maar nu denk ik dat het best het vocht kan zijn."

Daarover kunnen ook Jan en Monica Beens uit Zaandijk meepraten. Ze hebben een woning uit de jaren 20, ook met vochtproblemen. Als je binnenkomt ruikt het er muf. "Dat ligt aan de vloer", zegt Monica. "M'n zeil rolt er helemaal door op. In de gang en in de huiskamer." In alle hoeken van de woonkamer zit schimmel. Tot in de kast. "Ik kan m'n spullen niet eens meer kwijt."

Ook bij hen zit de schimmel tot in de badkamer. Een van de muren zat helemaal onder. "Die muur hebben ze wel behandeld. Maar je voelt het: het is hier koud en er is geen verwarming. Over de deurpost heb ik al geklaagd; die rot helemaal weg."

Net als Kuiper hebben ze gezondheidsklachten. "In de loop van de tijd zijn we allebei longpatiënt geworden door de lucht hier", zegt Jan Beens. "De dokter heeft dat beaamd." Ook bij de familie Beens kregen ze het advies om te ventileren. "Maar ik kan geen openslaand raam openzetten, want die heb ik niet."

Zowel de familie Beens als Kuiper wil wel wat aan de woning doen. Maar het ontbreekt hen aan de financiële middelen daarvoor. "En de buitenkant is van de woningbouw", zegt Kuiper. "De binnenkant is mijn pakkie-an."

Er is gewacht met investeringen en grote projecten. Dat heeft met de financiën te maken.

Opzichter van een corporatie

Bij de familie Beens is een opzichter van de woningbouw op bezoek. Hij krijgt de schimmelplekken te zien: "Dat is een duidelijk verhaal." Helaas valt er maar weinig aan te doen, zegt hij. "Het zijn koude buitenmuren." Volgens hem kampt de corporatie niet met achterstallig onderhoud. "Er is wel gewacht met investeringen en grote projecten. Dat heeft met de financiën te maken. De overheid heeft met de verhuurdersheffing het wel moeilijk gemaakt voor ons."

Dat wordt beaamd door Aedes, de koepel van de corporaties. Volgens de koepelorganisatie konden door met name de verhuurdersheffing allerlei plannen en goede voornemens niet worden waargemaakt. Inmiddels zitten de corporaties weer in rustiger vaarwater en kan er een inhaalslag worden gemaakt. Ze verwachten dat het komend jaar 30.000 woningen worden aangepakt; in die huizen wordt meer dan 20.000 euro per stuk geïnvesteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl