NOS NieuwsAangepast

Huisbaas moet isolatie, badkamer en vocht in huis aanpakken

 • Bas de Vries

  Research-redacteur

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Bas de Vries

  Research-redacteur

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

Huurders die ontevreden zijn over hun woning willen vooral betere isolatie. Dat blijkt uit een enquête van de NOS en de regionale omroepen waar ruim 8500 mensen aan meededen. Het verbeteren van de badkamer staat als tweede op de verlanglijst.

Een van de vragen in de enquête was: wat zou zo snel mogelijk in uw woning moeten worden verbeterd? Ruim 3600 mensen gaven in eigen bewoordingen antwoord op deze vraag. Drie wensen worden opvallend vaak genoemd.

Isolatie

Bijna een derde van de huurders met klachten wil dat de woning beter geïsoleerd wordt. Het is de meest gewenste verbetering. Een deel van de mensen met deze klacht heeft niet overal dubbel glas in de woning. Het leidt tot veel klachten over geluidsoverlast en kou in de winter.

"De slaapkamers zijn vochtig en koud", schrijft een huurder van een sociale huurwoning in Renkum. "Terwijl de kachel voluit staat, blijf het nog maar net 19 graden." De bewoner wil graag dubbel glas, maar dan moet ze meer huur gaan betalen. "En dan ben ik mijn huursubsidie kwijt."

Veel mensen vertellen dat het in de winter niet lukt de woning warm te krijgen. "Ik heb de verwarming elke dag op 25 graden staan!", schrijft een huurder uit Oldenzaal. Een bewoner die een appartement huurt van een huisbaas in Roosendaal vertelt dat hij maandelijks 250 euro voor gas en licht betaalt, maar dat het toch nog vaak koud is. "Als ik dat van tevoren had geweten, had ik hier nooit voor getekend."

Een man uit Heerlen schrijft dat een systeemplafond de enige isolatie is onder zijn metalen dak. "In de winter is het daardoor steenkoud en in de zomer gloeiend heet." Tot voor kort had hij een cv-ketel uit 1989, maar die is door de particulier verhuurder inmiddels vervangen.

Als ik dat van tevoren had geweten, had ik hier nooit voor getekend.

Een huurder uit Oldenzaal met een hoge energierekening

Een op de vijf mensen die reageerden, zegt graag te willen verhuizen vanwege de slechte onderhoudsstaat van hun woning. Sommigen doen dat ook echt. "Wij gaan inmiddels verhuizen omdat dit huis tochtig en koud is en het kamertje van ons zes maanden oude zoontje maar niet warm wil worden", aldus een huurder van een rijtjeshuis uit de jaren 20.

Badkamer

"Van alle ruimtes in huis kan vooral de badkamer een opknapbeurt gebruiken", schrijft een huurder uit Eindhoven. "Al 35 jaar geen verbeteringen aan de badkamer: de kitranden schimmelen weg en de tegels zijn niet meer schoon te poetsen. Bah!"

Een oudere vrouw met een rijtjeshuis in Maarssen heeft een badkamer uit 1976. Volgens haar wordt de badkamer alleen vervangen als er een lekkage is. "Wil graag in verband met mijn leeftijd naar een appartement verhuizen. Helaas heb ik niet de financiële middelen om dat te doen."

In mijn douche zitten twee tegels los. Daar komen ze niet voor, want er moeten minimaal vijf tegels loszitten.

Huurder uit Arnhem

Een bewoonster van een rijtjeshuis in Houten heeft met de hele straat een petitie opgesteld om de dertig jaar oude badkamers te laten vervangen. De woningcorporatie heeft wat reparaties uitgevoerd, maar een nieuwe badkamer kregen de bewoners niet. Ze is er bepaald niet blij mee. "De voegen tussen de tegels zijn niet meer schoon te krijgen."

Dat de badkamer niet snel opgeknapt wordt, is ook de ervaring van een huurder van een sociale huurwoning in Arnhem: "In mijn douche zitten twee tegels los. Daar komen ze niet voor, want er moeten minimaal vijf tegels loszitten."

Vocht en schimmel

Vocht en schimmel is een andere ergernis die veel huurders het liefst vandaag nog aangepakt zouden willen zien. Een huurder uit Loppersum is helemaal klaar met de schimmel: "Schoenen die langdurig in de hal staan, slaan uit. Broodbeleg in keukenkastjes gaat schimmelen."

Een bewoner van een rijtjeswoning in Leeuwarden heeft naar eigen zeggen vochtproblemen door het hele huis. "Het is zeer ernstig. Vooral voor onze gezondheid. We wonen er nu drie jaar en zijn drie jaar continu ziek. Daarvoor nóóit." Volgens de huurder staat er onder de woning bijna dertig centimeter water.

We wonen er nu drie jaar en zijn drie jaar continu ziek. Daarvoor nóóit.

Een huurder uit Leeuwarden met vochtproblemen

Veel mensen schrijven dat ze in de winter natte ramen hebben door het vocht in hun woning. Goede ventilatie blijkt vaak ingewikkeld. "Ter preventie van vocht hebben ze ervoor gekozen om van elke deur twee centimeter af te zagen, zodat het beter ventileert. Klinkt goed, maar in de praktijk heb je altijd koude voeten", schrijft een bewoner van een corporatiewoning uit de jaren 70.

Veel mensen hebben klachten over de kwaliteit van de mechanische ventilatie. Een huurder van een rijtjeswoning uit Oost-Groningen is een van hen: "Vooral zomers is vaak alles klam. Ik zet dan zelfs de verwarming aan om het wat minder vochtig in huis te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl