Wilders schuldig aan groepsbelediging, maar geen straf
PVV-leider Geert Wilders is deels schuldig bevonden in het 'minder Marokkanen'-proces. Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Van enkele andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat, werd hij vrijgesproken.
Aan Wilders wordt geen straf opgelegd, omdat hij volgens de rechtbank met deze veroordeling voldoende gestraft is. Er is vastgesteld dat hij als politicus uitlatingen deed die hij niet had mogen doen, zegt de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had een boete van 5000 euro geëist.
Volgens de rechters vormt de vrijheid van meningsuiting het fundament van onze samenleving, maar zijn er grenzen.
Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops waren niet aanwezig bij de uitspraak. Zij hebben aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak. In een tweet spreekt Wilders over "drie PVV-hatende rechters" die "mij en half Nederland veroordelen. Knettergek."
De PVV-leider heeft de zaak al meerdere keren een politiek proces genoemd. De rechtbank sprak dit tegen. "Een democratisch gekozen politicus staat niet boven de wet", zei de voorzitter.
Vanochtend zei Wilders in De Telegraaf dat hij zich niets zal aantrekken van het vonnis en zal doorgaan met zijn politieke strijd. In de rechtbank zei hij eerder al dat wie hem wil tegenhouden hem zal moeten vermoorden.
Minder, minder
De zaak draaide om uitspraken die Wilders deed rond de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Hij vroeg op 19 maart onder meer aan PVV-aanhangers in Den Haag of zij meer of minder Marokkanen wilden hebben in de stad en in Nederland. Het publiek antwoordde "minder, minder", waarna Wilders zei dat hij dat zou regelen.
Een week daarvoor, op 12 maart, had Wilders tijdens een interview op een markt ook gesproken over minder Marokkanen "als het even kan".
Volgens de rechtbank zijn alleen de uitspraken tijdens de verkiezingsbijeenkomst op 19 maart strafbaar. "Mede gezien het opruiende karakter van de manier van uitlaten, worden anderen hiermee aangezet tot discriminatie van personen met een Marokkaanse afkomst."
De rechtbank neemt ook mee in zijn overweging dat de uitspraken van Wilders en zijn aanhangers op televisie werden uitgezonden. "Dat hij naderhand zei dat hij niet alle Marokkanen bedoelde, maakt de boodschap niet minder beledigend. Die was al luid en duidelijk doorgekomen."
Er is volgens de rechters niet genoeg bewijs voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie tijdens het interview op de markt.
Aangiften
Meer dan 6400 mensen deden aangifte vanwege de uitspraken van Wilders. Sommigen hadden om een schadevergoeding gevraagd.
De rechtbank wijst die verzoeken af. Volgens de rechters hebben zij geen rechtstreekse schade geleden, omdat Wilders hen niet persoonlijk of specifiek heeft aangesproken.