ANP
NOS NieuwsAangepast

'Vonnis Wilders heeft gevolgen voor bijvoorbeeld zigeuners'

De uitspraak van de rechtbank dat Geert Wilders zich met zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie is gebaseerd op het Internationaal Verdrag inzake de Uitbanning van Rassendiscriminatie (IVUR), zegt strafrechtdeskundige Peter Tak. "Daarin wordt een ruime interpretatie gegeven van het begrip ras; die wordt nu door de Nederlandse rechter overgenomen."

Deze interpretatie is belangrijk, omdat dit consequenties heeft voor andere groepen, zoals zigeuners of Antillianen, zegt Tak.

Wilders werd vrijgesproken voor de aanklacht aanzetten tot haat. "Daarvoor is een versterkend element nodig, dat een groep zich ook minder waard voelt door deze uitspraak. Dat is niet het geval." Tak vindt het een goede zaak dat Wilders hiervoor is vrijgesproken.

Uitspraak Wilders

Dat Wilders geen straf krijgt voor deze overtreding komt door de symbolische waarde van deze zaak, zegt Tak. "De rechtbank moest vaststellen of de 'minder Marokkanen'-uitspraken tegen het Nederlandse strafrecht ingaan. Dat is nu gebeurd. Daardoor weten we wat wel mag en wat niet. Dat belang is zo groot, dat daarbij geen boete of celstraf hoeft te worden gegeven, zegt de rechtbank."

De rechtbank was ook kritisch over de uitlating van Wilders dat de rechtbank in zijn zaak bestond uit neprechters. "Zo'n uitspraak is een politicus onwaardig", vindt Tak. "We hebben een onafhankelijke rechtbank, dat is een kernwaarde van onze rechtstaat. Het is gevaarlijk als je dat in twijfel trekt."

Hoger beroep

Na de uitspraak liet de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, meteen weten in hoger beroep te gaan. "Dat vind ik niet fraai", reageert Tak. "Knoops had meteen al een persbericht klaar, zonder het vonnis te bestuderen. Hij heeft zich dus niet in het vonnis kunnen verdiepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl