Zijn de Nederlandse schepen op Indonesische sloop geëindigd?
Zeventig jaar lang lagen ze op de bodem van de zee bij Indonesië, maar toen duikers onlangs gingen kijken, bleken de Hr. Ms. De Ruyter en de Java spoorloos te zijn verdwenen. Mogelijk zijn de historische schepen, in 1942 vergaan tijdens de slag om de Javazee, tot oud ijzer verwerkt.
Correspondent Michel Maas ging kijken op het Indonesische eiland Madura, waar zelfs de grootste schepen in stukjes worden geknipt. Daar zeggen ze van niks te weten. "De Ruyter en Java zijn hier niet, zeker niet", vertelde een van de eilandbewoners.
Wellicht zijn er getuigen die iets hebben gezien. Vissers zagen op zee brokstukken voorbij komen die van de oude Nederlandse oorlogsschepen afkomstig zouden kunnen zijn. Mogelijk ging het transport richting het eiland Madura.
Het is niet onwaarschijnlijk dat de schepen daar terecht zijn gekomen om te worden gesloopt. "We hebben geen spoor van de schepen gevonden, en ook geen ooggetuigen. Maar ik heb wel gezien hoe grote zeeschepen daar tot schroot worden verwerkt. Binnen twee maanden is er niets meer terug te vinden van zo'n schip", aldus Maas.
Handelsmissie
De Indonesische overheid wijst iedere verantwoordelijkheid van de hand. "De Nederlandse regering kan de Indonesische regering niet beschuldigen, want ze hebben ons nooit gevraagd die schepen te beschermen", zegt het hoofd van de afdeling archeologie van het ministerie van Onderwijs en Cultuur. "Omdat er geen afspraak over was, is het niet onze verantwoordelijkheid als er schepen verdwijnen."
De commotie rond de schepen komt de Nederlandse handelsmissie, op dit moment in Indonesië, slecht uit. Michel Maas: "Het was nou juist de bedoeling dat deze missie geen last meer zou hebben van het verleden. De vorige handelsmissie werd geplaagd door een afgelast staatsbezoek door de Indonesische president, de afgezegde verkoop van Leopard-tanks en ruzie over executies. Dat was nu allemaal achter de rug. Ze dachten dat ze nu eindelijk een fijne handelsmissie konden hebben zonder al die problemen, en dan komen deze schepen opeens weer in het nieuws."