NOS NieuwsAangepast

Rutte wil samen met Indonesië onderzoek naar scheepswrakken Javazee

Premier Rutte over de verdwijning van de oorlogsschepen

Nederland wil samen met Indonesië een onderzoek beginnen naar de verdwijning van de oorlogsschepen De Ruyter en Java.

Dat zegt premier Rutte, die in Indonesië is voor een handelsmissie. In een gesprek met correspondent Michel Maas zegt hij te hopen op 'klaarheid'. Vorige week werd bekend dat de wrakken van Nederlandse oorlogsschepen zijn verdwenen van de bodem van de Javazee. Mogelijk zijn ze tot oud ijzer verwerkt.

Het kabinet maakte vorige week al duidelijk dat er een onderzoek moest komen, samen met andere landen. Minister Hennis zei dat de slag op de Javazee (1942) deel uitmaakt van ons collectieve geheugen en dat grafschennis een ernstig vergrijp is. De schepen vormden een zeemansgraf voor honderden opvarenden.

Gevoelige kwestie

Rutte zei vandaag dat Nederland en Indonesië goed contact hebben over de kwestie en dat vorige week al is afgesproken "dat de landen in deze belangrijke en gevoelige kwestie goed zullen samenwerken". De premier zal de zaak ook aan de orde stellen als hij woensdag de Indonesische president Widodo ontmoet.

Rutte verwacht deze week geen grote nieuwe ontwikkelingen. "Het is niet alleen een pijnlijke kwestie, maar ook een ingewikkelde zaak." Volgens de premier zou het verschrikkelijk zijn als de wrakken inderdaad tot staal zijn versmolten. Maar hij wil nu eerst dat wordt vastgesteld hoe het precies zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl