Slag in de Javazee
NOS NieuwsAangepast

'Wrakken Nederlandse oorlogsschepen versleept naar Surabaya'

Resten van de Nederlandse oorlogsschepen die zijn verdwenen van de bodem van de Javazee, zijn versleept naar de haven van Surabaya. De Noorse duiker Vidar Skoglie heeft dat tegen de NOS verklaard. Getuigenissen daarover van Indonesische vissers zijn vastgelegd door een Nederlandse cameraploeg die verbonden is aan het Karel Doormanfonds, zei hij in het programma Nieuws en Co.

Skoglie vertelde dat hij de drie wrakken in 2002 ontdekte. Later bleken ze verdwenen; onduidelijk is wanneer de schepen daar zijn verwijderd. Volgens Skoglie zijn ze met behulp van kranen ontmanteld en mogelijk deels met explosieven vernietigd. Aangenomen wordt dat de scheepswrakken gesloopt zijn om het ijzer te verkopen.

Ook drie Britse oorlogsschepen en een Amerikaanse onderzeeër zijn van de zeebodem verdwenen.

Javazee

De verdwenen Nederlandse schepen zijn de Hr.Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer. Ze vergingen in 1942 in de Slag om de Javazee met de Japanse marine. Het werd een zeemansgraf voor de 915 Nederlandse opvarenden, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman, en 259 Indonesische bemanningsleden. Gisteren werd in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten met ontzetting gereageerd op de schending van de oorlogsgraven.

Van oorlogswrak naar oud ijzer

Minister Hennis zei vandaag dat ze niet kan bevestigen of ontkennen dat resten van de schepen naar Surabaya zijn versleept. Ze wil samen met andere landen een onderzoek instellen en de uitkomsten van dat onderzoek wil ze afwachten. "Ik maak me zorgen over wat zich daar mogelijk heeft afgespeeld, omdat het om oorlogsgraven gaat en er respect moet worden getoond."

Leden van het Karel Doormanfonds wilden naar de scheepswrakken toe, ter herdenking van de Slag om de Javazee, volgend jaar 75 jaar geleden. De expeditie trof alleen nog maar de afdrukken van de schepen aan.

Hennis: weet niet wat er met wrakken is gebeurd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl