Aangepast

Kabinet zet zzp-wet voorlopig in de ijskast

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Het kabinet stelt de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) voor zzp'ers voorlopig uit tot 2018. Door chaos en onduidelijkheid zijn verschillende bedrijven gestopt met het inhuren van zelfstandigen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW trok vandaag al de steun voor de nieuwe wet in. "Het moet anders", zei voorzitter Hans de Boer.

Kabinet zet zzp-wet voorlopig in de ijskast

De grootste vereniging voor zelfstandigen, ZZP Nederland, waarschuwde eerder dat zeker veertigduizend zzp'ers de dupe zijn van de wet. Samen met Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen wil ZZP Nederland de wet helemaal van tafel krijgen.

De wet heeft een doel, en dat is schijnzelfstandigheid eruit filteren. Maar we willen proberen de onduidelijkheid weg te nemen.

Premier Mark Rutte

De FNV is nog steeds blij met de wet, maar voor een beperkte groep zzp’ers zijn aanvullende maatregelen nodig. "De wet heeft een aantal positieve effecten en dat was ook de bedoeling. Mensen die lange tijd als zzp’ers feitelijk structureel werkten, krijgen een arbeidscontract aangeboden, bijvoorbeeld bij de banken", zegt Mariette Patijn, cao-coördinator van de FNV.

Ook ziet Patijn dat er afspraken worden gemaakt in de bouw, en in de musicalwereld wordt dankzij deze wet een nieuwe cao gesloten voor acteurs. "De wet is bedoeld tegen schijnzelfstandigheid, en dat moet doorgaan!"

De wet DBA vervangt sinds een half jaar de VAR-verklaring, waarin staat dat een werknemer zelfstandig voor een opdrachtgever werkt, en niet verkapt in loondienst is. De mate van zelfstandigheid bepaalt onder andere hoeveel belasting werknemers en werkgevers moeten betalen, en wie verantwoordelijk is voor de juiste opgave daarvan.

De nieuwe wet is ingevoerd om makkelijker te controleren of er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Niet alleen de zzp’er, maar ook de opdrachtgever is verantwoordelijk voor de juiste afspraken hierover. Bedrijven die zzp'ers langdurig laten werken in een gezagsverhouding kunnen zware boetes en naheffingen verwachten.

Payroll

De laatste maanden meldden veel zzp'ers dat ze door de wet hun werk zijn kwijt geraakt. Alleen mensen met een tijdelijk contract lijken nog welkom of via een payrollbedrijf, dat de verantwoordelijkheid voor het werkgeverschap overneemt.

Personeel komt dan in dienst van die payroll-onderneming. "Dit jaar zien we een stijging van 40 procent van zzp'ers die nu via een payrollbedrijf werken", zei payrollbedrijf Tentoo eerder in Nieuwsuur.

'Mijn opdrachtgever wil dat ik de payroll in ga'

Ook Pierre Spaninks, zzp-expert, ziet dat veel zzp’ers gedwongen worden om een arbeidscontract aan te gaan.

"Payroll of anders krijg je de klus niet. Maar mensen hebben gekozen om zelfstandig ondernemer te zijn en een eigen bedrijf te ontwikkelen. Als je uitzendkracht bent of op de payroll staat, dan ben je werknemer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl